ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu får nikotinmedel säljas i mataffären

TT · 25 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På lördag är det premiär för försäljning av nikotinläkemedel i handeln. Alla de stora matkedjorna står beredda liksom bensinstationer, tobakshandlare och närbutiker.Nikotinläkemedel säljs i dag via Apoteket för omkring 600 miljoner kronor varje år. Och med ökad tillgänglighet kan man räkna med att försäljningen ökar. Det gjorde den i våra nordiska grannländer då apoteksmonopolen bröts.– Vi tror att nikotinläkemedlen kommer att finnas på minst 5–6 000 försäljningsställen, i de stora grossistkedjornas omkring 3 700 butiker, på 1 600 bensinstationer i 7-elevenbutiker och hos Pressbyrån, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel. "Känns jättebra"Handeln räknar med att den ökade tillgängligheten kommer att leda till en försäljningsökning till omkring 800- 900 miljoner kronor och att butikerna kommer att stå för omkring hälften av den försäljningen.Coop gläder sig åt försäljningsstarten.– Vi vill ju kunna sälja alla receptfria läkemedel men det känns jättebra att få börja med nikotinläkemedlen. Vi säljer ju tobak och snus men många vill sluta och då känns det jättebra att tillgängligheten för nikotinläkemedlen nu ökar, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop. Samtliga Coops butiker kommer att sälja nikotinläkemedel, alla kanske inte redan på lördag men från och med måndag kan konsumenterna räkna med att de finns i butikerna. Också Ica och Axfood har fått klartecken till försäljningen.

Enligt Läkemedelsverkets föreskrifter ska nikotinläkemedlen förvaras åtskilda från andra produkter än läkemedel och stå under direkt uppsikt av personal. Det ska också tydligt framgå att det är läkemedel.Dessutom blir det samma åldersgräns, 18 år, för försäljningen av nikotinpreparaten som för cigaretter. Och priset lär, åtminstone till att börja med, bli detsamma som på Apoteket.Om handeln också kommer att få sälja andra receptfria läkemedel än nikotinläkemedel återstår att se. Regeringens utredare Lars Reje ska lämna sitt förslag i den frågan i april i år.– Och sannolikt blir det så att han föreslår ett begränsat sortiment likt det som butiker som är Apoteksombud får sälja i dag, det vill säga värktabletter en del hostmediciner, nässprayer och magtabletter, tror Svaton. Det kan i så fall tidigast bli verklighet i juli nästa år om regeringen så vill.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro