ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu får unga 800 kronor i bidrag för glasögon

Johan Wikén · 1 Mar 2016
Uppdaterad 1 Mar 2016
Drygt var tionde barn i grundskoleåldern är i behov av glasögon, enligt Socialstyrelsen.

Drygt var tionde barn i grundskoleåldern är i behov av glasögon, enligt Socialstyrelsen. Foto: Alamy


Nu blir det billigare för barn och unga att skaffa glasögon och kontaktlinser. Från och med i dag, den 1 mars, måste alla landsting nämligen ge ett bidrag på 800 kronor per barn och år.

klar

Artikellänk är kopierad

Staten satsar 120 miljoner kronor på förordningen som träder i kraft den 1 mars. Barn mellan 8 och 19 år har nu rätt till ett bidrag på 800 kronor när det gäller glasögon och linser.

►LÄS MER: Gratis tandvård för alla under 23 år

”Syftet med bidraget är att möjliggöra för flickor och pojkar mellan 8 och 19 år, oavsett bakgrund eller funktionsförmåga, att kunna delta på lika villkor i såväl skola som på fritiden”, står det på regeringens hemsida.

Det var i början av februari som regeringen beslutade om bidraget. Tidigare har landstingens bidrag för glasögon skiljts sig i olika delar av landet. Det hoppas man komma till rätta med nu.

Enligt en kartläggning av Socialstyrelsen är ungefär 12-13 procent av barn i grundskoleålder i behov av glasögon eller kontaktlinser.

LÄS MER: Här får äldre gratis vård

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro