ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu får unga jobb

Caroline Wetterborg · 16 Aug 2011
Uppdaterad 23 Aug 2011
– Jag började söka jobb i går, så jag vet inte. Jag tror att det kan bli svårt eftersom jag inte kommer från Sverige, säger Maria Calogerópulos, 25, arkitekt.

– Jag började söka jobb i går, så jag vet inte. Jag tror att det kan bli svårt eftersom jag inte kommer från Sverige, säger Maria Calogerópulos, 25, arkitekt. Foto: Urban Brådhe


Arbetslösheten har planat ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Christine Källman,19, söker butiksjobb: – Jag har precis sagt upp mig och börjat söka jobb. Jag tycker det verkar ganska bra, de flesta av mina vänner har jobb.
Christine Källman,19, söker butiksjobb: – Jag har precis sagt upp mig och börjat söka jobb. Jag tycker det verkar ganska bra, de flesta av mina vänner har jobb.Foto: Urban Brådhe
Joakim Holmkvist, 19, söker butiksjobb: – Jag har inte fått något jobb. Jag har sökt jobb i en månad på nätet och det är inte så ofta man får svar.
Joakim Holmkvist, 19, söker butiksjobb: – Jag har inte fått något jobb. Jag har sökt jobb i en månad på nätet och det är inte så ofta man får svar.Foto: Urban Brådhe

Arbetslösheten har planat ut och allra mest märks det bland landets unga. I slutet av juli var 8,1 procent färre utan jobb jämfört med för ett år sedan.

Just nu ser det ljusare ut för de unga på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland ungdomar har minskat och det finns, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. En orsak är att det finns fler lediga jobb. – Det är framför allt i den finansiella branschen som fler har fått jobb. Som telefonförsäljare är det till exempel lätt för ungdomar att få in en fot, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

En annan orsak till den minskade arbetslösheten kan vara att de stora ungdomskullarna, som tog studenten för några år sedan, nu har fått arbete. – Arbetsmarknaden har varit stark under lång tid och vi har sett att den gynnat ungdomar i högre grad än andra, säger Håkan Gustavsson.

Om trenden kommer att hålla i sig är svårt att förutspå. Under juli anmäldes 36 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen. – Ökningen i antalet lediga jobb är inte lika stark som tidigare, men det är fortfarande positiva tal, säger Håkan Gustavsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro