ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Nu finns ingenting som kan stoppa oss"

TT · 8 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson och förstanamnet på valsedeln Sven-olof Sällström, följde neröst SVTs valvakas siffror för partiet. I förgrunden syns William Petzäll från ungdomsförbundet och partisekreteraren Björn Söder.

Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson och förstanamnet på valsedeln Sven-olof Sällström, följde neröst SVTs valvakas siffror för partiet. I förgrunden syns William Petzäll från ungdomsförbundet och partisekreteraren Björn Söder.


klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraterna missade en parlamentsplats, men gick framåt på många håll regionalt.- Jag kan efter detta inte se någonting som kan stoppa oss från att komma in i riksdagen, säger partiledaren Jimmie Åkesson.Sverigedemokraterna fick över 4 procent av rösterna i EU-valet i fem län. Över 5 procent i 49 kommuner. Över 9 procent i totalt 13 kommuner. Över 10 procent i fem Skånekommuner och i partiledaren Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg i Blekinge län, där partiets länssiffra stannar vid 7,9 — högst i landet.- Det är rejäla ökningar, framför allt i Skåne och Blekinge. Det borgar för väldigt stora framgångar i kommunalvalet nästa gång, säger Åkesson till TT.Kräver analysStatsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet är inte beredd att omedelbart bekräfta partiets framgång.- Detta bekräftar att partiet har regionala fästen i Skåne, Kronoberg, Blekinge och delvis i Örebro och Västra Götaland. Men det går inte på grundval av detta säga om det har gått framåt eller inte. För att säga något om det måste jag göra en grundlig analys och jämföra med tidigare resultat, säger Demker.En given fråga för det politiska Sverige är vad detta resultat säger om SD:s chanser i nästa års riksdagsval.Demker pekar på en rad hinder som kvarstår.- Deras väljare är svårmobiliserade, eftersom de generellt har lågt politiskt intresse och samhällsengagemang. Blir valet 2010 en blockstrid kan Sverigedemokraterna också missgynnas av att folk hellre röstar blått eller rött om regeringsmakten, säger Demker.Åkesson hyser ingen sådan oro.- Pengamässigt kommer vi att satsa ungefär 30 gånger mer på riksdagsvalet än vi gjorde nu. Våra väljare och medlemmar är betydligt mer skeptiska till EU och till EU-valet, så jag räknar med att kampanjorganisationen blir större och mer aktiv nästa höst. Vi är väldigt förhoppningsfulla, säger han.Som Dansk folkepartiDrömresultatet är en vågmästarroll, då partiet planerar agera som Dansk folkeparti och driva minskad invandring som huvudfråga. Han räknar med att alla riksdagspartier är villiga att samtala, om frågan nästa höst handlar om regeringsmakten. Målet är att ta mellan 6 och 8 procent av rösterna 2010.Demker betraktar SD som avgjort främlingsfientliga men inte rasistiska i sin offentliga propaganda, men förvånas över att partiet inte granskas journalistiskt bortom detta numera mycket kända konstaterande.Även Åkesson tycks längta efter politiska frågor från journalister.- Det har vi velat länge, men det är ingen som varit intresserad.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro