ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu finns vägglössen även på bussen

Ida Gustafsson · 11 Sep 2015
Uppdaterad 17 Feb 2017
Så här ser en vägglus ut. 

Så här ser en vägglus ut.  Foto: TT


Vägglöss är ett ökande problem och de sprids även utanför hemmen. Nu finns de ombord på tåg, bussar och flygplan. Vi bär med oss dem från ett ställe till ett annat” säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

klar

Artikellänk är kopierad

Vägglösssen har spridits över landet sedan 2010 och nu finns de även utanför hemmets väggar. Nu skickar saneringsfirmorna till  stora utrymmen som hotell och skolor, rapporterar Ekot.  

Nyligen sanerades två flygplan som trafikerar internationella resmål. När stora områden ska saneras använder sig Anticimex av specialtränade hundar:– Vi använder vägglushundar och kan med dem få hjälp att begränsa saneringen. Genom att hunden pointar var det finns fokuserar man saneringen på de områdena, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert.

► LÄS MER: Vägglössen invaderar Mussies hem: ”Vaknar av att de suger blod från mig”

Men det förekommer även att långfärdsbussar och tåg som får saneras på skadedjuret.– Det vi konstaterar är att de följer oss människor i fotspåren där vi finner sovutrymmen kan det finnas risk för vägglöss. Där vi sover under resans gång kan vi hitta vägglöss numera, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert Aniticimex.

Vägglössen kan inte flyga utan det är vi människor som sprider dem i våra väskor som vi tar ombord på flyget, tåget eller bussen. Håkan Kjellberg säger att det resandet är är en av faktorerna som lett till att skadedjurens omfattning ökat.– Allt fler har råd att resa och det innebär att vägglössen kan transportera sig. Dessutom har vi tidigare år haft en okunnighet, folk visste inte hur den såg ut. Det var en glömd kunskap, säger han.

Hans råd till den som misstänker att de drabbats av vägglöss är:– Sök information och oroa dig inte i onödan. Det har inte med smuts att göra och agera inte panik, som att slänga sängar, begränsa sitt umgänge och köpa bekämpningsmedel själv, vilket alltid innebär en risk.

 LÄS MER: Anders och Sara har haft löss i sju månader: ”Vi vill ha tillbaka våra liv”

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro