ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu firar tvåbarnsmamman Aimee sin sista jul i livet

Åsa Larsson · 27 Nov 2014
Uppdaterad 28 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Aimee Willett med sönderna Kaleb, 3, och Charlie, 8 år.
Aimee Willett med sönderna Kaleb, 3, och Charlie, 8 år.Foto: Bulls

26-åriga Aimee Willett har två små pojkar som hon nu ska fira sin sista jul i livet med.  Hon har cancer, något som hon fick veta efter sitt första cellprov . Nu kämpar hon för att åldersgränsen  för cellprovstagning ska sänkas i Storbritannien .

– Mitt liv kunde ha räddats om åldersgränsen varit lägre för cellprov, säger Aimee Willett till brittiska Daily mail.

Det var förra december som Willett gick på sin första cellprovtagning – en screeningprocess för att hitta livmoderhalscancer tidigt. Då hade hon precis fyllt 25 år, åldersgränsen i Storbritannien.

Men det visade sig ändå vara för sent.

Efter operationer och strålbehandling har Aimee Willett nu fått beskedet att hon sannolikt inte överlever nästa år. Nu förbereder hon sig på att dö och planerar den sista julen med familjen.

​​ – Min cancer kommer att påverka mina barn hela deras liv.

På listan över saker som hon vill göra innan hon dör står att gifta sig med sin fästman Michael och att ge sina pojkar Kaleb och Charlie den bästa julen någonsin.

– Andra saker på min lista är att se ljusshowen vid Eiffeltornet och visa Disneyland utanför Paris för pojkarna.

Aimee Willett arbetar nu för att uppmärksamma cancersjukdomar .

– Om du upplever något onormalt, gå till läkare och få det kollat. Och när du får brev hem att det är dags att gå och ta cellprov så gör det.

I Storbritannien  går betydligt färre och tar cellprov i åldersgruppen 25–29, än i de äldre ålderskategorierna .

– Jag trodde aldrig att det här kunde hända mig, men cancern tar inte hänsyn till din ålder, säger Aimee Willett.

I Sverige uteblir 200 000 kvinnor varje år från sina cellprov och enligt myndigheterna ligger nästan hela dödligheten inom den gruppen som inte kommer på provtagning. 

Enligt professor Julietta Patnick som är chef för screeningprogrammet i Storbritannien, till Daily mail skulle ett tidigareläggande av starten för cellprovtagning  göra mer skada än nytta. Unga kvinnor utvecklar ofarliga cellförändringar som om de får vara löser sig på egen hand. Om fler kontroller görs ökar risken för ingrepp som kan ge effekter på framtida möjlighet att få barn.

En sak som kommer att förbättra läget är dock HPV-vaccinet, som skyddar mot det sexuellt överförbara virus som orsakar livmoder. I Sverige ges det till flickor från 11 års ålder och man räknar med ännu lägre nivåer av livmoderhalscancer till följd av det.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro