ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu fotograferas du – från yttre rymden

Jack Werner · 18 Jul 2013
Uppdaterad 18 Jul 2013
Pale blue dot, den första bilden som togs på jorden från yttre rymden.

Pale blue dot, den första bilden som togs på jorden från yttre rymden.


På fredagkvällen denna vecka kommer säkert en del bilder på glada sällskap tas, landet runt. Men ett av dem tas från yttre rymden - och du kan vara med.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här förväntar Nasa sig att fredagens bild från Saturnus ska se ut.
Så här förväntar Nasa sig att fredagens bild från Saturnus ska se ut.
Den förra bilden på jorden och Saturnus som Cassini tog.
Den förra bilden på jorden och Saturnus som Cassini tog.

Den 14 februari 1990 togs den första bilden. Rymdsonden Voyager 1 mottog, på ett avstånd av sex miljarder kilometer från oss, en signal från Nasas högkvarter som fick den att långsamt vända sig om i sin ensamhet och ta ett foto på jorden. Bilden har blivit känd som ”The pale blue dot” eftersom jorden framstår som ett minimalt blått fnas mitt ute i ett gigantiskt ingenting.

Den 19 september 2006 togs den andra bilden. Då hade rymdsonden Cassini i över sex år färdats genom solsystemet, förbi Venus, månen, jorden och Jupiter. Till slut lade den sig i omloppsbana runt Saturnus, och vände sig även den hemåt, mot oss. Därefter tog den en bild där vår planet stod ut från mörkret bakom Saturnus strålande ringar som en vit prick i mörkret, en främmande civilisations polstjärna.

Och på fredag är det dags för den tredje bilden. Med lite tur är du med på den.

Cassini, som sköts upp av Nasa 1997, har haft sex olika uppdrag under dess resa genom rymden och är nu inne på sitt sjunde och sista, att kartlägga månen Titans yta. Detta uppdrag, som slutförs 2017, kommer också innebär Cassinis död då sonden kontrollerat ska falla ner i Saturnus stormiga gasyta. Men dessförinnan har sonden saker att göra. Och en av dem är alltså att ta det fotografi på jorden som blir det tredje någonsin från yttre rymden.

Initiativtagare till fototillfället är Carolyn Porco, som tillsammans med vetenskapsmannen och författaren Carl Sagan var med och planerade Pale Blue Dot, och det ska enligt henne tolkas som en hyllning till bilden de då tog. Den här gången vill hon dock se till att även du och jag kan vara med och säga ”cheese”.

– Jag vill omvandla hela händelsen till ett tillfälle för alla, runtom hela klotet, att samtidigt njuta av hur unik vår vackra blå ocean-planet är, och hur dyrbart är livet på den, säger hon i ett pressmeddelande.

Därför har Nasa lanserat projektet Wave at Saturn, till för att medvetandegöra fotografiet från Saturnus. Det går ut på att de som vill och kan vara med går ut och vinkar åt planeten, som på vissa platser av jorden kommer synas tydligt i horisonten, vid en viss tidpunkt. Tusentals människor förväntas dela med sig av egna bilder på tillfället, jorden runt. Här i norr är det dock enligt Robert Cumming på Populär Astronomi bara södra halvan av Sverige som kommer synas från Saturnus. Befinner du dig söder om Sundsvall kan du, mellan 23:27 och 23:42 svensk sommartid den 19 juli söka efter en ljus stjärna mycket lågt i sydväst, en bit till höger den nästan fulla månen.

Men tänk på att det tar en stund för ljuset som reflekteras från dina vinkande händer att färdas ända till Saturnus – närmare bestämt 80 minuter. Så vill du säkra din medverkan på det tredje familjefotot på oss som släkte och civilisation som någonsin tagits – ställ dig i trädgården i redan tio över tio på kvällen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro