ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu går "förbudsministern" till attack mot fetman

Hugo Ewald · 7 Maj 2016
Uppdaterad 7 Maj 2016
Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds och idrottsminister (S) spelar basket med Skuru Rookies i Almedalen under politikerveckan i Visby.

Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds och idrottsminister (S) spelar basket med Skuru Rookies i Almedalen under politikerveckan i Visby.


Gabriel Wikström, Sveriges folkhälsominister, har väckt mycket uppmärksamhet för sina försök att minska tobaksbruket i Sverige. Nu lanserar han en ny kampanj för att minska fetman.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 20 maj träder den nya tobakslagen, som bygger på ett EU-direktiv, i kraft. Målet med lagen, som bland annat förbjuder smaksatta cigaretter och innebär hårdare märkning på snusförpackningar, är att minska tobaksbruket i Sverige.► LÄS MER: Beskedet: Snuset får fortsätta säljas

– Det handlar om fortsatta åtgärder för att minska rökningen ytterligare. Det var tio år sedan som det beslutades om rökfria krogar, så det är hög tid nu, sa folkhälsominister Gabriel Wikström då.

Beslutet upprört många rökare, och enligt Aftonbladetkallas han ibland till och med förbudsministern. 

Nu lanserar Gabriel Wikström en ny kampanj som innebär en stortsatsning på att minska fetman. Experter på Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har fått i uppdrag att ta fram en stor samling förslag.

– Sverige har hittills legat bra till men nu ser vi att det sticker i väg. I dag har vi 14 procent som är feta, om bara 15 år kommer det vara 25 procent. Övervikt och fetma är en av våra största utmaningar, säger Gabriel Wikström till Aftonbladet.

Wikström vill inte gå in på detalj om vilka eventuella lagförändringar och förslag detta skulle handla om, men hans mål är att svenskarna ska äta mindre socker och salt. Han vill även få svenskarna att motionera mer. 

– Sitta är bland det farligaste man kan göra. Det är det nya röka, säger han.► LÄS MER: Larmet: Ny lagändring kan leda till snusbrist

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro