ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu gifter vi oss på hösten

Katarina Matsson · 4 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler svenskar byter ringar. Första halvåret i år gifte sig över 1 100 fler svenska par än samma period förra året och mellan 1998 och 2006 har antalet giftermål ökat från 31 598 till 45 551. Och höstbröllop är nya trenden. – Förut var pingsthelgen största bröllopshelgen, men jag ser bland mina kunder att allt fler väljer att gifta sig i augusti och september, säger designern Lars Wallin.Bättre väder, tidsbrist och ny energi efter sommarens ledighet tror han är orsaken.– Bröllop kräver mycket planering och då har man tid att göra finjusteringarna under semestern. Även gästerna har mer energi och är sugna på en stor fest, säger Lars Wallin.

Tiden då giftermål sågs som något gammaldags och förlegat är förbi. En orsak till att bröllopsklockorna klingar högre än på länge är högkonjunkturen.– När ekonomin är god har man råd. Det är samma trend som gör att barnafödandet har gått upp, säger Livia Olah.En bra arbetsmarknad är speciellt viktig för männen.– De män som har det ekonomiskt gott ställt är mer attraktiva på giftermålsmarknaden. Som kvinna vill man gifta sig med en vinnare, säger Livia Olah.Men även kvinnor blir mer attraktiva med en bra utbildning och karriär.– Förut fanns det en föreställning om att kvinnor med lägre utbildning lättare blev gifta, men så är det inte, säger Livia Olah.

Även om bröllopet är en manifestation av kärlek finns det fler anledningar att vandra nerför altaret.– Många gånger tror jag att det handlar om att man vill ställa till med en stor fest, säger Charlotte Brundin, författare till boken Gifta sig.Med bröllopskoordinatorer, bröllopstidningar, fotostudios och florister har bröllop blivit en stor industri.– Det ökar intresset och trissar upp kostnaderna. Det finns de som tar lån och det är kanske inte det ultimata. Man behöver faktiskt inte lägga ut alla de här pengarna för att få ett underbart bröllop, säger Charlotte Brundin.Ibland kan kärleken hamna i skymundan undan för alla bröllopsbestyr.– För många blir det en stressig period och jag tror att relationen kan ställas på sin spets. Men klarar man av att fixa ett bröllop har man gjort ett bra jobb för framtiden i relationen, säger Charlotte Brundin.

Saras checklista – att göra i god tid:

• Skicka ut inbjudningskorten – gärna ett halvår i förväg

• Boka kyrka/lokal – vissa ställen måste bokas ett år i förväg, speciellt under populära sommarhelger

• Planera sminkning och hår. Var inte dumsnål – det är något som du kommer att se på alla bilder.

• Förbeställ brudbukett och buketter till tärnorna. Fundera på om du ska blommor som bordsdekorering och om du själv eller restaurangen/cateringen ska arrangera dem.

• Boka fotograf och ha gärna en idé om hur bilderna ska se ut. Ha en back-up-plan om det regnar.

• Många klänningar sys upp på beställning och det tar i alla fall tre månader. Anpassa underkläderna till klänningen och inte tvärtom.

• Köp skorna så att du hinner gå in dem – skavsår på den stora dagen är inte roligt.

• Bestäm meny och beställ bröllopstårta. Ska ni ha fri bar kan du köpa in lite alkohol i taget så blir det inte så mycket pengar på en gång.

• Boka dj eller coverband och se till att ha ett skriftligt kontrakt så att du är säker på att de dyker upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro