ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu har brödet blivit hett igen

Hanna Göransson · 24 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
– Vi sköter våra surdegar som små barn. Det gäller att hela tiden se över dem och sköta om dem. David Zetterström, bagare och ägare till Fabrique.

– Vi sköter våra surdegar som små barn. Det gäller att hela tiden se över dem och sköta om dem. David Zetterström, bagare och ägare till Fabrique. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

 Glöm GI  Nu är brödtrenden här. Små bagerier och brödbutiker är det senaste tillskottet i Stockholm.Nu öppnar bageriet Fabrique sin tredje butik. Sedan de startade för ett år sedan med ett litet hål i väggen på Kungsholmen har brödtrenden spritt sig över staden. I dag har snart varje kvarter en egen brödbod. David Zetterström, bagare och ägare till Fabrique, tror att det är mer än en trend. – Stockholmarna är medvetna och de vill äta schyst bröd, säger han. Det här är en tillbakagång. Stadsborna har övergett halvfabrikaten för riktigt bröd. Och de är beredda att betala för surdegarna. Levainbrödet som är en storsäljare kostar 80 kronor i nästan hela stan. – Det ska vara på riktigt, det är det folk gillar. Och för 80 kronor får du två kilo bröd, säger David.

Dinkelsurdegsbröd (ca 3 st)

För att baka detta bröd behövs en levande surdeg som vi startar på följande vis:Dag 1: Lägg 1 dl ekologiska russin i blöt i 2,5 dl vatten.Dag 2: Tag 1 dl av russinvattnet och blanda med 1 dl stenmalet ekologiskt dinkelmjöl.            Låt stå i rumstemperatur med lock på.Dag 3: Nu har degen börjat bubbla och luktar lite syrligt.Mata den då med 1 dl stenmalet ekologiskt dinkelmjöl och 1 dl 30gradigt vatten.Dag 4: Mata degen som föregående dag och blanda degen noggrant.Dag 5: Nu är det  dags att blanda fördegen till dinkelbröden.Dinkelbröden gör du så här:   Steg 1 Fördeg7 dl vatten500 gram dinkelmjöl på fullkorn50 gram honung12 gram jästRör ut honung och jäst i 30-gradigt vatten. Blanda i mjölet. Låt stå och jäsa i 1,5 timmar.Steg 2 Blandas i fördegen 500 gr dinkelsikt 30 gram salt250 gram surdegDenna deg knådas, runt 20 minuter för hand till en smidig och elastisk deg (i maskin ca. 10 minuter).Dela degen i tre delar och forma tre avlånga bröd. Lägg i smorda enlitersformar. Strö över dinkelfullkornsmjöl och låt jäsa ca 1 timme. Snitta ovansidan och sätt in i 225 graders varm ugn.Grädda ca 1 timme, tills bröden håller minst 98 grader innertemperatur.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro