ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu har butiken där fattiga kan handla billigt öppnat – "Det är så fint"

Julia Kimell · 8 Dec 2015
Uppdaterad 8 Dec 2015
Stockholms Stadsmissions Johanna Nordenskjöld är mäkta stolt över Matmissionen, som kan underlätta livet för många.

Stockholms Stadsmissions Johanna Nordenskjöld är mäkta stolt över Matmissionen, som kan underlätta livet för många. Foto: Stefan Nilsson


70 procent billigare mat, personal i arbetsträning och ett krafttag mot matsvinnet. I Stockholmsstadsdelen Rågsved öppnade i dag en butik för ekonomiskt utsatta. "Alla säger att det är så fint", säger Maria Gimner som är marknadsansvarig för sociala företag, Stockholms Stadsmission.

klar

Artikellänk är kopierad

Matmissionen i Rågsved – driven av Stockholms Stadsmission – har tre syften: underlätta för ekonomiskt utsatta människor, erbjuda arbetsträning och minska matsvinn. Den med någon typ av försörjningsstöd kan bli medlem och handla för en tredjedel av butikspriset men alla kunder är lika välkomna.

– Butiken är till för alla som vill vara med och bidra till en bättre miljö, eftersom sortimentet kommer från ett överskott från våra leverantörer, säger Maria Gimner som är marknadsansvarig för sociala företag, Stockholms Stadsmission.

►LÄS MER: Här är butiken där fattiga får handla billigare

Johanna Nordenskjöld är verksamhetschef för socialt entreprenörskap och har stora visioner för framtiden.

– Det känns jätteroligt och alla som bor här har sett fram emot öppningen. Jag hoppas att konsumenterna blir inspirerade att se över sina vanor, säger hon. 

►LÄS MER: Stockholms stadsmission: Så kan regeringen hjälpa missbrukare och hemlösa

Eftersom butikens utbud är beroende av vad leverantörerna har i överskott kan de som handlar på Matmissionen ibland vara tvungna att kompletteringshandla på annat håll. 

Strax efter premiäröppningen var Maria Gimner nöjd.

– Många hade blivit medlemmar redan innan vi slog upp dörrarna. Öppningen var lugn och det finns bra med folk. Alla säger att det är så fint. Just nu har vi ett yrkesgymnasium på plats och serverar vegetarisk currygrya och grönsaksjuice. Men kaffe och kaka serverar vi hela dagen. Förhoppningsvis går det så bra att vi eller någon annan aktör kan öppna fler matmissioner i framtiden, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro