ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu har det gått 10 år sen Madeleine McCann försvann – det här har hänt

Linnea Gustafson · 3 Maj 2017
Uppdaterad 3 Maj 2017
I tio år har polis och familj sökt efter spår av Madeleine McCann.

I tio år har polis och familj sökt efter spår av Madeleine McCann. Foto: Paulo Duarto


I dag är det tio år sedan Madeleine McCann försvann under en semester med sina föräldrar i Portugal. Trots att inga spår hittills har lett till en förklaring till hennes försvinnande är utredningen ännu inte avslutad. Metro går igenom det uppmärksammade fallet från 2007.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem är Madeleine McCann?

Den treåriga brittiska flickan var på semester med sin familj i Praia de Luz, en badort längs med Algarvekusten i Portugal våren 2007. Det var den 3 maj, bara nio dagar innan Madeleine skulle fylla fyra år, som hon mystiskt och spårlöst försvann från hotellrummet. I år skulle Madeleine ha fyllt 14 år. Det finns inga bevis för om hon lever eller är död, men Londonpolisen säger sig inte vara naiva – ”Det handlar om en försvunnen person men vi är realistiska när det kommer till vad vi utreder, särskilt eftersom månader har blivit år” skriver polisen Mark Rowley i ett pressmeddelande.

Foto: AP

Försvann från hotellrummet

Madeleine McCann befann sig inne på hotellrummet tillsammans med sina två yngre syskon när hon försvann. Hennes föräldrar satt tillsammans med några vänner på hotellets restaurang medan barnen sov på hotellrummet. Det var hennes mamma Kate som upptäckte att Madeleine var borta när hon skulle titta till barnen. Då var klockan ungefär tio på torsdagskvällen, och ett sökpådrag som innefattade både familj, polis och turister pågick hela natten i tron om att någon tagit sig in genom fönstret och fört bort Madeleine.

Misstänkta gärningsmän

Några dagar senare anlände tre brittiska poliser från Leicestershire för att undersöka fallet och ansluta till de redan 150 engagerade poliserna på plats. Enligt en artikel i Dagens Nyheter tre dagar efter försvinnandet uppgav då den lokala polisen att de hade en misstänkt gärningsman och trodde att Madeleine var vid liv, men att det var bråttom att hitta henne. Mannen var en för polisen känd pedofil som eftersöktes. Bara två dagar efter Madeleines försvinnande hade polisen fått in 30 000 telefonsamtal som rörde fallet enligt AFP.

Senare kom även uppgifter om en trio, en kvinna och två män, som fångats på en övervakningsfilm vid en bensinmack tillsammans med ett barn som var misstänkt lik Madeleine, men spåret ledde ingenstans. Flera andra personer som tittades närmare på avfärdades också eftersom. De enda som varit officiellt misstänkta i fallet är föräldrarna och en 34-årig man som avskrevs som misstänkt 2008.

Kate och Gerry McCann hade även ett tvillingpar som var yngre än Madeleine. Familjen stannade kvar i Portugal större delen av sommaren för att leta efter Madeleine.
Kate och Gerry McCann hade även ett tvillingpar som var yngre än Madeleine. Familjen stannade kvar i Portugal större delen av sommaren för att leta efter Madeleine.Foto: Steve Parsons/TT

Föräldrarna misstänks

Föräldrarna Kate och Gerry McCann, båda läkare, stannade större delen av sommaren i Portugal på grund av dotterns försvinnande. I början av september blev de huvudmisstänkta i fallet, men reste tillbaka till England. 2008 lades utredningen ned och paret friades från misstankarna om inblandning i dotterns försvinnande i brist på bevis. I och med att flera brittiska medier utmålade föräldrarna som mördare har paret fått stora skadeståndsbelopp.

Återupptogs 2011

Fallet som lades ner 2008 startades upp igen 2011 av Scotland Yard. Enligt brittiska medier hade utredningen 2015 kostat drygt 125 miljoner kronor. Utredningen som planerades att läggas ned i år har istället fått ytterligare 900 000 kronor av den brittiska regeringen och förlängts sex månader, rapporterade bland annat The Telegraph i mars.

2014, sju år efter försvinnandet, sökte återigen den brittiska polisen efter spår av flickan runt Praia da Luz i Portugal.
2014, sju år efter försvinnandet, sökte återigen den brittiska polisen efter spår av flickan runt Praia da Luz i Portugal.Foto: Francisco Seco/TT

Mediedrevet

Fallet har bevakats i media världen över och allra flitigast i kvällstidningarna som bevakade varje steg första året. Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo gick ut i media och vädjade för Madeleine bara några dagar efter försvinnandet och strax därefter följde David Beckham hans exempel. Föräldrarna anlitade själva PR-resurser för att skapa uppmärksamhet kring flickans försvinnande. Miljonsummor har erbjudits till den som kunde komma med uppgifter som skulle leda till att Madeleine hittas, och kampanjer har startats, men inget har lett till att flickan återfunnits.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro