ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu har Jönssonligan blivit riktiga proffs

Johan Kellman Larsson · 16 Jan 2015
Uppdaterad 16 Jan 2015
I dag har en ny Jönssonliganfilm premiär. Det är en reboot på den gamla klassiska filmserien som kom på 1980-talet.

I dag har en ny Jönssonliganfilm premiär. Det är en reboot på den gamla klassiska filmserien som kom på 1980-talet. Foto: Nordisk film


klar

Artikellänk är kopierad

I dag har den nya Jönssonligan-filmen ”Den perfekta stöten” biopremiär. Simon J. Berger gör en helt ny version av mannen med planen – Charles Ingvar Jönsson. Wkd:s Johan Kellman Larsson pratar med regissören Alain Darborg och journalisten Caroline Hainer om vad det innebär att förvalta ett klassiskt filmarv.

Kort upplysning till alla Jönssonligan-konnässörer där ute som planerar se den nya filmen: ni kommer bli djupt besvikna. Inte nödvändigtvis för att den ur underhållningssynpunkt är eländig (det är den inte) men för att ”Jönssonligan – Den perfekta stöten” inte har någonting med den klassiska filmserien att göra. De första fem Jönssonligan-filmerna som spelades in mellan 1981 och 1989 – med Gösta Ekman i den berömda huvudrollen – byggde på en konstnärlig idé. De var både subtilt samhällskritiska och särpräglat komiska. Filmerna blev en del av den svenska folksjälen. Den nya filmen är som ett försök att göra soppa på en vag idé om vad Jönssonligan-arvet är och en skopa hårdkokt amerikansk heist. Det blir en ganska mager buljong. ”Sickan” brukade vara en flamboyant och dråpligt indiskret brottsbegåvning som rökte cigarr och kämpade med inre demoner. Den nya Charles Ingvar är en gråtmild torrboll till lagbrytare som spelar ”Starcraft” och vägrar mousserande vin. Ett kriminalgeni med ”en plan” – visst – men där stannar också likheterna. Regis­sören Alain Darborg berättar att den största utmaningen med filmen var manuset. – Jag älskar actionkomedier från 1980- talet där de skojar i ena scenen och skjuter i nästa. Det där ville jag få till i den här film­en. Men det var svårt att hitta balansen mellan underhållning och spänning så det tog ett litet tag att hitta rätt ton. Men jag är väldigt nöjd med resultatet, den blev över all förväntan, säger Alain Darborg som tycker att filmen helst ska ses på bio för en maxad upplevelse.

”Jönssonligan – den perfekta stöten” tar avstamp i att Charles-Ingvar Jönsson kontaktar bedragaren Ragnar Vanheden, den rutinerade spräng­experten Harry (kul gestaltning av Torkel Petersson) och den finger­färdiga kassaskåpskungen Rocky för att göra århundradets stöt mot den korrupta banken Wallentin Exchange (notera den mer försiktiga parafrasen av finans­familjen Wallenberg, i originalfilmerna hette ”Sickans” anta­gonist Wall-Enberg). Alain Darborg igen: – Jag tycker ändå att det finns mycket av de gamla karaktärerna i de nya. Även om deras personligheter är annorlunda så är essensen är kvar. De gamla karaktärerna hade en tydlig uppgift: och det tog vi fasta på här. Den stora skillnaden är att de nya karaktärer. Vi gjorde Rocky till tjej, eftersom vi ville ha lite mer dynamik i gruppen. Filmen är en så kallad reboot, det vill säga en nystart. De senaste åren har det varit närmast inflation på det här området i Hollywood. Batman-serien, ”Casino Royale”, ”Star Trek”, ”Apornas Planet” och ”Spider­ Man” är bara några exempel. Journalisten och filmkritikern Caroline­ Hainer­ har inget emot genren som sådan. – Hellre en slags nytolkning än lama­ ”uppföljare” eller ”prequels” som med ”Star Wars”. Hellre stå på hyfsat egna ben än att luta sig alltför mycket tillbaka på gamla tiders succéer. Däremot tycker Caroline Hainer­ att den här typen av film är ett typiskt symptom på att filmbranschen blir allt ängsligare.   – Risken är att det som funkade för en generation, och en ganska tv-fattig sådan, kanske inte funkar för en annan. Ta Åsa-Nisse som ett varnande exempel. Drömscenariot från SF:s sida är säkert att föräldragenerationen med varma minnen av Dynamit-Harry och Vanheden, ska ta med sig barnen på bio och kunna njuta tillsammans. Så kan man ju hoppas att det blir även om svensk buskis kombinerad med heist-film inte lockar någon sådan som mig, som befinner mig i en generation mitt emellan.

Karaktärerna från ”Jönssonligan” – då och nu

Charles Ingvar Jönsson Då. Lättirriterad och sinnessvag Franz Jäger-expert i basker och kostym. Spelad av Gösta Ekman i originalfilmerna. Nu. Organisatör och fullblodsproffs till bov. Spelad av Simon­ J. Berger.

Ragnar Vanheden Då. Före detta bil­försäljare i för liten kostym och Borsa­lino-hatt som kunde prata sig ur trassliga situationer. Spelad av Ulf Brunnberg. Nu. Brat, hustler, livsnjutare. Spelad av Alexander Karim.

Rocky Då. Finlandssvensk klant till bov. Gillade sötsaker och var feg och led av cellskräck. Spelad av Nils Brandt. Nu. Låsspecialist, utbrytare­ och Charles­ ex-flickvän. Spelad­ av Susanne Thorson.

Dynamit-Harry Då. Öl- och dynamitkär kusin till Van­heden. Spelad av Björn Gustafson. Nu. Depraverad före detta arbetsledare i Kirunagruvan och sprängexpert. Spelad av Torkel Petersson.

Wall-Enberg/Wallentin Då. Skum affärsman och ständig nemesis, vanligtvis bara kallad ”Wall-Enberg”. Spelad av Per Grundén. Nu. Den hårdkokta och korrupta bank­direktören Wallentin. Spelad av Andrea Edwards.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro