ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu har nätet blivit vardag även för små

Aron Andersson//Anders Göransson · 17 Okt 2012
Uppdaterad 16 Okt 2012

Användandet av internet ökar fortfarande – bland två- och treåringar. Familjens yngsta använder mobilen och surfplattan för att komma ut på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

De vanliga aktiviteterna som barn använder surfplattor till, som att läsa böcker eller se på tv eller film gör också nu över  nätet. Här spelar treåriga Elvis Winkler tillsammans med sin mamma Lina.
De vanliga aktiviteterna som barn använder surfplattor till, som att läsa böcker eller se på tv eller film gör också nu över  nätet. Här spelar treåriga Elvis Winkler tillsammans med sin mamma Lina.Foto: Lena Garnold

När 90 procent av svenska folket har tillgång till internet ser spridningen ut att ha stannat av. Men inte bland barnen. Mer än varannan treåring surfar nu på nätet, enligt en färsk undersökning.

– Det ser ut som att vi kan förvänta oss att internetanvändning blir en vardagssyssla, redan från 2–3 års ålder och uppåt, säger Janne Elvelid, projektledare för undersökningen ”Svenskarna och internet”, som presenteras i dag.

– Vi har tittat på debutåldern, när fler än 50 procent av en viss åldersgrupp börjat använda internet. Det har klättrat ett år nedåt i varje undersökning, nu är det nere på tre år. 

Smarta mobiler och surfplattans intåg har gjort nätet tillgängligt även för små barn, som kanske har svårt att hantera mus och tangentbord. Bland just barnfamiljer är surfplattan som mest populär, var tredje familj uppger att de äger en.

Att oroa sig för att internet skulle kunna vara skadligt för så små barn tror Janne Elvelid är onödigt.

– Om man tittar på de allra minsta så fixar de inte att skriva in en webbadress eller att göra en sökning. Sannolikheten att de exponeras för något olämpligt ser jag som ganska låg.

Jan Christofferson på Statens Medieråd menar ändå att man bör ha koll på vad små barn gör på nätet, så att man skyddar dem från sådant som kan upplevas som obehagligt eller skrämmande.

– Precis som man inte ska släppa ut så små barn i trafiken på egen hand, så bör man finnas till hands när det gäller internet och andra medier.

"Han lär sig en färdighet"

Elvis Winkler, 3, tillbringar en hel del tid med mammas Ipad och Iphone. Antingen med olika spel eller ute på Youtube. 

– Han älskar bilar, och det brukar alltid finnas någon sådan på tio-i-topp-listan. Han klickar sig vidare till någon tysk ”tractor pulling” eller så, säger mamma Lina.

Hon tycker inte att Elvis surfande på nätet är något problem, så länge det inte går till överdrift och föräldrarna har koll på vad han tittar på.

– Han lär sig en färdighet, och att vara nyfiken. Det är bättre att se det som ett verktyg som kan använda på bra eller dåliga sätt. Det gäller att se till att de lär sig de bra. 

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson//Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro