ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu har stans bästa kock växlat upp

Carl Reinholdtzon Belfrage · 30 Okt 2015
Uppdaterad 21 Dec 2016

Foto: Emelie Lager


Göteborgskocken José Cerda har tagit fram en ny meny värd varenda krona. Metros Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Hoze.

klar

Artikellänk är kopierad

Hoze

Betyg 5

Den absolut hetaste nyheten just nu i kroggöteborg är att José Cerdá har växlat upp från femman till sexan med helt ny meny där geniet går ALL IN. Nya kombinationer, nya rätter och nya råvaror finns nu att njuta på hans restaurang Hoze. Denna uppdatering har dock medfört en prishöjning: 1450 kronor enbart för maten (finns även ett tillägg på 550 kronor om man vill ha en kallbrygd, japansk te-parning). Detta är givetvis en märkbar höjning, men upplevelsen ska visa sig vara värd varenda umami-krona.

Den nyutkomna resan är på 19 rätter, varav sex är sushi. Ut sticker en churro med gräddfil, gräslök, rödlök, löjrom och dill. En lek med den klassiska svenska löjromstoasten, men istället för toast så vinkar José här till sitt hemland Spanien med hjälp av det klassiska spanska bakverket churros (friterad deg på vetemjöl). En annan recent debutant är en 4 årig Joselito-skinka (El Bulli-bröderna Adriàs favoritproducent) med vit choklad, blomkål och kaffeolja. Och tidigare har jag sett José som avantgardist med avsikten att utveckla helt nya rätter inom ett klassiskt japanskt ramverk, men nu blandar han upp detta uttryck med välkända och etablerade lyxinslag – kaviar, praktskinka och tryffel har blivit lika frekventa inslag som yuzu eller sjöborre.

Även handlaget har förändrats, eller snarare utökats i takt med hans självförtroende, och den tidigare subtila och varsamma kockhanden kan numer rycka till i en lavett som för att väcka dig ur den gastronomiska drömmen och hålla dig alert. Jag tänker främst på en medvetet nästan bränd surdegstoast med lönnsirap, hälleflundra, störkaviar och citronskal. Hård och ljuvlig rätt, som att gå ner på moder natur med en vispande umami-tunga.

Vidare väljer José alltjämt att inte servera alkohol till sin avsmakningsmeny vilket tidigare fått recensenter att sänka sitt betyg ett snäpp. Naivt och okunnigt naturligtvis, och samtliga har nu reviderat sin åsikt kring detta. Krögare som serverar vinpaket till sina avsmakningsmenyer gör det av en enda anledning: pengar. Det är här vinstmarginalerna är som störst. Alkoholupprepningen går dock ut över matupplevelsen och den mer seriöse José är här kompromisslös. Så. José visar ånyo på att han är stans främste kock. På oerhört kort tid har geniet inte bara lyckats knyta till sig nya fantastiska råvaruproducenter utan han har också hittat nya rum att inventera i sitt redan gedigna matintellekt.

Det är som att José har upplevt mattankar som uppfyllt hans bröst, själ och psyke och trängt ut allt annat därifrån. Sedan vill han ge uttryck åt den inre menyn med alla glödande färger och skuggor och ljus och anstränger sig för att hitta ord att beskriva det. Men varje ord, allt som talet förmår ter sig färglöst och kyligt och dött. Då skapades Hoze. För att förklara allt.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro