ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu har tiden kommit till miniprenören

metro · 2 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Peter Siljerud – Framtidsstrateg

klar

Artikellänk är kopierad

Plenty of Fish är en dejtingsajt som har omkring 300 000 besökare varje dag. Antal anställda: 1 person. Denne Marcus Frind är CTO, CFO, chef för affärsutveckling, chef för marknadsföring och styrelsemedlem i ett. Kundtjänsten delar han med sin flickvän. På den direkta frågan om varför han inte anställer fler svarar han: ”Jag har funderat på saken men kan inte komma på vad de ska göra.” Han menar i stället att anställda saktar ner utvecklingsprocessen. Marcus tjänar över 60 000 kronor. Om dagen.

Ett annat exempel är Tim Ferriss med boken ”The 4-Hour Workweek”. Och redan titeln avslöjar hur många timmar i veckan han arbetar. Han har outsourcat del efter del av sin affärsverksamhet till personliga assistenter i Indien och skapat en ”money making machine”, som han kallar det. Han drar in 250 000 kronor i månaden. Jag har annat att göra i livet än att jobba, resonerar han.  Det går att hitta åtskilliga fler exempel på den nya typen av moderna företag. Men det intressanta med dessa miniprenörer är att de representerar det sätt som framtida företagande kommer att bedrivas på. Dagens unga kommer att skapa webbtjänster kring sina egnaintressen och kunskapsområden och försöka kapitalisera på dem. Verktyg för att skapa bild, ljud, video och webb har blivit allmängods vilket har sänkt trösklarna. Alla kan vara med!

För traditionella företag kommer det att betyda två saker. Dels kommer det att bli svårare att rekrytera ungdomar till tunga, trista och ostimulerande jobb. ”Ska jag jobba på långvår-den, på fabriken eller starta en reklamfinansierad webbsajt om klädmode?” För många blir svaret på den typen av frågor enkelt, även om alla inte gör sig en förmögenhet. Dels kommer företagen att brytas upp i mindre delar där olika enheter specialiserar sig och samarbetar sinsemellan. Företagen blir mer molekylära och nätverksbaserade.

Ett exempel är Hemnet som har 1 miljon unika besökare i veckan och är på topp-tio-listan över de mest besökta webb-sajterna i Sverige. Deras omsättning är 25 miljoner kronor. Summa antal anställda: 2 stycken. I stället för att anställa folk lägger de ut drift och kundtjänst på andra företag i mer eller mindre fasta nätverk. Smart och flexibelt. För dem som tycker att outsourcing är ett slitet begrepp så har vi bara sett början på den vågen. Varför inte slå ett slag för ”virtual assistant” om ni vill ha ett fräschare buzzword? Kanske är det en indier som får skriva min nästa krönika

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro