ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu höjs åldersgränsen för högskoleprovet

Sofia Clason · 6 Jul 2018
Uppdaterad 6 Jul 2018
Den nya åldersgränsen börjar gälla år 2022.

Den nya åldersgränsen börjar gälla år 2022. Foto: IBL


För vissa är högskoleprovet den bästa chansen att ta sig in på drömskolan. Men nu får gymnasieelever vänta innan de ger sig på provet. Detta, efter att regeringen höjer åldersgränsen till 18 år.

klar

Artikellänk är kopierad

För de flesta betyder den nya åldersgränsen att man får vänta tills andra terminen i årskurs två på gymnasiet, innan det blir tillåtet att skriva högskoleprovet.

Den nya åldersgränsen, på 18 år, ska flytta fokus från högskoleprovet till studierna under gymnasietiden, förklarar högskoleminister Helene Hellmark Knuttson förSveriges Radio.

– Ja, vi ser ju att det finns många som skriver högskoleprovet väldigt, väldigt tidigt, och vi vill att högskoleprovet ska vara en tydlig andra chans för att förbättra sin urvalskonkurrenskraft, till de här populära utbildningarna, säger Hellmark Knutsson.

Under vårens prov var det knappt 9 000 deltagare som var under 18 år som skrev provet, vilket motsvarar drygt 13 procent av alla deltagare.

År 2022 kommer den nya åldersgränsen att införas. Giltighetstiden för högskoleprovet kommer fortsatt att vara 5 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro