ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu införs passkontroller – när du åker till Norge

Joel Linde · 25 Nov 2015
Uppdaterad 25 Nov 2015

Foto: Hasse Holmberg / TT


Som en direkt följd av beslutet att Sverige stramar åt sina asylregler kommer nu beskedet från Norge att de kommer skärpa sina gränskontroller, och så även mot nordiska medborgare.

klar

Artikellänk är kopierad

Från och med i morgon, torsdag, får svenskar räkna med att visa upp passet om de ska resa in i Norge i och med att Norge skärper sina gränskontroller.

– Generellt måste resande vara förberedda på att bli stoppade för personkontroll på alla resor till och från Norge framöver. Jag understryker att det bästa resedokumentet är pass, säger Knut Smedsrud på norska Politidirektoratet till Ekot.

Sedan 1950 har nordiska medborgare inte behövt tänka på pass när de rör sig inom Norden, men nu är det alltså slut med det, åtminstone tillfälligt. Norges skärpta gränskontroller är en direkt effekt av den svenska regeringens beslut att strama åt asylreglerna.

►LÄS MER: Det här innebär gränskontrollerna

Även rederier kommer att ha id-kontroller på samtliga som färja till Norge, men norska polisen lovar dock att försöka vara flexibla gentemot de nordiska medborgare som eventuellt glömmer att ta med sig identitetshandling.

Passkontroller kan ske från klockan 08:00 i morgon, torsdag, den 26 november.

Tidigare har passkotroller införts på både tåg och färjor.

►LÄS MER: Nu införs ID-krav på färjorna

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro