ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu invigs nya Centralstationen

Anders Göransson · 11 Feb 2014
Uppdaterad 13 Feb 2014

Foto: Urban Brådhe


Ljusare, tydligare och med en ny, stabil grund att stå - eller vad sägs om 2 900 kraftiga stålpålar? Gamla ärevördiga Stockholms Centralstation har moderniserats och grundförstärkts för en miljard kronor och nyinvigs på torsdagen av kronprinsessan Victoria.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

Sedan 2009 har arbetena pågått på, i och under Centralstationen. Den största förändringen märker resenärer som använder nedre planet. Där har ett nytt, ljusare tak gjort den tidigare lite mörka och trånga gången betydligt mer angenäm att vistas i. Samtidigt har ytterligare 4 000 kvadratmeter butiksyta öppnats upp, och numera finns matvaruaffär, apotek, brödbutik, kemtvätt – totalt ett 30-tal nya affärer.

– Det handlar om att göra vardagen enklare för pendlarna. Här kan de utföra ärenden på väg till och från jobbet, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare på statliga Jernhusen, som äger stationen.

Det har också blivit betydligt smidigare för resenärerna att ta sig mellan våningsplanen. En enda uppåtgående rulltrappa har sedan ett par år ersatts av fyra nya - två uppåt, två nedåt. 

– Det blir färre som irrar, färre som behöver släpa tungt bagare upp och ner för trappor.

Men den allra viktigaste arbetet har pågått under jord. Centralstationen är byggd på gammal sjöbotten och stod på träpålar, som under årens lopp börjat ruttna, vilket lett till sättningar och sprickbildning.

Sedan 2009 har totalt 2 900 nya pålar av stål ersatt de gamla, ett arbete som pågått utan att trafiken berörts.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro