ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu jävlar ska det bli blodigt – fy fan”

Urban Brådhe · 25 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Numera bor John Ajvide Lindqvist vid havet i Stockholms skärgård.
Numera bor John Ajvide Lindqvist vid havet i Stockholms skärgård.

Han vill att blodet ska skvätta. Den ambitionen skiljer nog John Ajvide Lindqvist från andra författare som belönats med Selma Lagerlöf-priset och fått Svenska Akademiens stipendium till Harry Martinsons minne.

Men så har John också blivit något av en svensk Stephen King, en skräckmästare vars storsäljare går på export och filmatiseras. Men nya ”Människohamn” blev inte så ­blod­drypande som han hade tänkt sig. – Min utgångspunkt är ofta: ”Nu jävlar ska det bli blodigt, fy fan, nu ska jag kräma på ordentligt.” Men sedan börjar jag liksom komplicera allting, så den där blodigheten försvinner på vägen.

”Människohamn” är till­ägnad din pappa som verkar ha varit utgångspunkten för romanen. Den utspelar sig i Roslagsmiljö, där havet är ett krävande väsen.– Jag har inte riktigt det där klart för mig själv. Men det var ju han som bodde här ute i hela sitt liv – och som havet tog. Min pappa drunknade för tio år sedan.

Det otäckaste i boken är annars att ett barn för­svin­ner spårlöst. Det är alla föräldrars stora skräck.– Jag utgår från mina egna rädslor när jag skriver och det är något slags optimal skräckupplevelse. För att det ska bli bra när jag skriver måste jag hålla på med något jag själv är rädd för.

Precis som Stephen King verkar du annars beta av övernaturliga väsen: vampyrer, zombier och spöken. I den svenska faunan återstår väl nästan bara tomtar och troll?– Troll har jag redan haft med. Tomtar vore kul, om jag kommer på någon bra berättelse om dem, men det finns fler. Jag har huvudhandlingen klar för de tre nästa böckerna.

Vad händer i nästa?– Den heter ”Lilla stjärna” och handlar om en ung tjej som får ett makalöst genombrott som sångerska och samlar på sig en massa unga tjejer, typ dem som står längst fram på ”Allsång på Skansen”. Men hon har en annan agenda för sitt kändisskap än den gäng­se …

Är du nöjd med filmati­se­ringen av ”Låt den rätte komma in”, som får svensk biopremiär i höst?– Jag tycker att den är helt makalös. Jag hade aldrig vågat hoppas att den skulle bli så bra. Tomas Alfredson har gjort ett mästerverk. Det är en fantastisk film.

Att inte du, som gammal ståuppare och trollkarl, dyker upp i en liten cameoroll?– Jo, men det gjorde jag – fast det blev bortklippt. Scenen behövdes inte. I ”Hanteringen av odöda” har jag också efterfrågat en liten roll, som ståuppkomiker. Det ingår i handlingen, men vi får se hur det blir med det. Tv-serien börjar spelas in först nästa sommar.

Morrissey ger blodsmak

Den engelske popstjärnan Morrissey och hans gamla grupp The Smiths är John Ajvide Lindqvists största inspirationskälla. Debutromanen ”Låt den rätte komma in” fick titeln från Morrisseys låt ”Let the right one slip in” och han har sett till att det finns Smithscitat i alla hans böcker.– Morrissey är min favoritartist, den bäste textförfattaren som finns. Även rent berättelsemässigt har han varit en viktigare in­spirationskälla än någon annan författare.Hur har han påverkat nya ”Människohamn”?– Jag vill alltid ha ett slags klangbotten när jag skriver och för de två spökena i boken har hans låt ”Nobody loves us” liksom varit stämningsmusiken. Men jag kunde inte använda mig av den eftersom de dog innan han blev soloartist. Så de kan tyvärr bara citera Smiths-låtar.

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro