ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan barnäktenskap totalförbjudas – men vad säger den nuvarande lagen?

Johan Wikén · 17 Feb 2017
Uppdaterad 17 Feb 2017
Migrationsverket identifierade 132 gifta barn i 80 svenska kommuner, uppgav de förra året. Mörkertalet bedöms vara stort.

Migrationsverket identifierade 132 gifta barn i 80 svenska kommuner, uppgav de förra året. Mörkertalet bedöms vara stort. Foto: Alamy


Regeringen ska utreda om barnäktenskap ska totalförbjudas i Sverige. Men är det inte redan förbjudet att gifta sig med barn? Så här ligger det till.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt?

Regeringen bjöd in alliansen och Vänsterpartiet på fredagen. De diskuterade åtgärder mot barnäktenskap. Efter mötet meddelade regeringen att de nu kommer att snabbutreda en lagändring om att förbjuda alla barnäktenskap. Innan årsskiftet förväntas ett förslag att läggas fram.

Men är inte barnäktenskap redan förbjudet i Sverige?

Ja, enligt svensk lag får den som är under 18 år inte ingå äktenskap. Men lagen skyddar inte barn som har blivit bortgifta utomlands – innan de söker asyl i Sverige.

Migrationsverket uppgav förra våren att de identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner runt om i landet. I de flesta fall hade barnen placerats med sina vuxna makar. Mörkertalet bedöms vara stort.

Varför är detta en het fråga just nu?

Liberalerna, med Jan Björklund i spetsen, har pressat regeringen om ett totalförbud. Han föreslog nyligen att riksdagens civilutskott ska köra över regeringen och ta fram ett eget lagförslag om att inget barn under 18 år ska kunna räknas som gift i Sverige. Enligt Björklund skulle hela oppositionen vara redo att köra över regeringen – och anta en strängare lagstiftning. Detta fick troligtvis justitieminister Morgan Johansson, S, att agera och bjuda in till fredagens möte.

Vad händer nu?

Ett förslag om en lagskärpning ska vara klart i år enligt regeringen. Jan Björklund är nöjd – medan Morgan Johansson ser vissa problem.

– Det är klart att när man inte erkänner äktenskap så får det också rättsliga följder. Det kan handla om arvsfrågor, bodelningsfrågor och om det finns gemensamma barn. Det finns en lång rad konsekvenser, säger justitieministern enligt TT.

Lagförslaget förväntas, när det är klart, röstas igenom.

pil
Så säger lagen om barn- och tvångsäktenskap

Skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap stärktes den 1 juli 2014. Två nya brott infördes i brottsbalken: äktenskapstvång och vilseledande tvångsäktenskapsresa.

Barn kunde då inte längre få dispens för att gifta sig i Sverige. Möjligheten att erkänna utländska barnäktenskap begränsades också kraftigt. En man boende i Sverige kunde exempelvis inte längre åka utomlands för att gifta sig med ett barn och sedan få äktenskapet erkänt.

Däremot gäller inte förbudet mot erkännande om ett barnäktenskap ingåtts utomlands då ingen av parterna hade anknytning till Sverige.

Straffet för äktenskapstvång är fängelse i upp till fyra år.

Källa: Källa: Regeringen, riksdag, TT

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro