ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan datorer måla tavlor i exakt samma stil som kända konstnärer

Hugo Ewald · 30 Aug 2015
Uppdaterad 30 Aug 2015
Samma bild i fyra olika stilar.

Samma bild i fyra olika stilar. Foto: A Neural Algorithm of Artistic Style


I framtiden kan konstnärer vara onödiga. I alla fall om vi tror forskare på Tubingeuniversitetet i Tyskland som skapat artificiell intelligens som kan skapa nya bilder i samma stil som klassiska konstverk.

klar

Artikellänk är kopierad

Många konstnärer är kända för sina unika tavlor och verk, skapade med en speciell stil som bara konstnären själv kan efterlikna. Men vad händer egentligen med konstens värde om datorer kan skapa nya bilder i samma stil?

Den frågan ställer sig nu forskare på Tubingeuniversiteti Tyskland som skapat så kallade artificiella neurala nätverk som precis som människor gradvis kan lära sig nya saker. I det här fallet är det just konst datorerna har som expertis.► LÄS MER: Robotarna kommer – är vi redo?

Nätverken har den unika förmågan att kunna separera innehåll och stil, vilket gör att de kan ta stilen från en bild och lägga det ovanpå innehållet i en annan bild. I sin studie har forskarna låtit sin artificiella intelligens skapa bilder som ser ut som de vore målade i samma stil som till exempel Edvard Munchs Skriet.

Den nya tekniken kommer i samband med stora genombrott inom just fältet neurala nätverk. Tidigare under sommaren väckte Google stor uppmärksamhet i samband med släppet av deras teknik ”Deep dream”, som kan skapa surrealistiska bilder utifrån fotografier.

► LÄS MER: Så kan robotar bli smartare än människor

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro