ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan det bli ännu dyrare att parkera

TT · 29 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En kraftig höjning av parkeringsavgifterna — eller ett stort inkomstbortfall för kommunerna.

Det kan bli följden i år för landets kommuner om Skatteverket vinner en momstvist med 250 miljoner kronor i potten.

Skatteverket anser att all parkering är en konkurrensutsatt verksamhet och därför ska landets kommuner betala moms för parkeringsavgifterna — även för den parkering som sker på gator och torg och inte enbart för den parkering som sker på tomtmark.- Vi delar inte alls den tolkning som Skatteverket gjort av en EU-dom. Kommunerna har en skyldighet att ordna så att trafiken fungerar på gatorna och för denna myndighetsutövning har man rätt att ta ut en avgift. Ingen annan än kommunerna kan och får ansvara för detta, så här finns ingen konkurrenssituation. Men självklart bör kommunerna betala moms för de avgifter som tas in från parkeringshus eller särskilda parkeringsplatser på tomtmark, säger Jeanette Fored på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).Skatteverket kräver nu att alla kommuner från och med den 1 januari ska betala moms på parkeringsavgifternaKommunerna känner sig tagna på sängen.- Skatteverkets besked kom så sent att kommunerna redan fastställt sina taxor för 2009 — och där har man inte tagit med momsen i beräkningen av parkeringsavgifternas storlek, säger Jeanette Fored.

Stockholm har tagit strid i momsfrågan och begärt att frågan ska prövas av Skatterättsnämnden.Oavsett vilket beslut Skatterättsnämnden fattar lär det överklagas. Det innebär att kommer att dröja minst två år innan vi vet vad som ska gälla — ska det vara moms eller inte på de avgifter som tas in på gatuparkering, konstaterar Jeanette Fored.

Ett 70-tal av landets kommuner tar ut parkeringsavgifter. Kommunerna fick in 950 miljoner kronor i parkeringsavgifter under 2007.

Hur kommunerna ska hantera momssituationen är ännu oklart. För 2009 lär kommunerna tappa minst 250 miljoner kronor i intäkter om kravet på att betala moms verkställs och för kommande år får bilisterna räkna med att det blir minst 25 procent dyrare att parkera bilen på stan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro