ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan det bli fler vargar i Stockholm

Anders Göransson · 3 Apr 2012
Uppdaterad 3 Apr 2012

Foto: Scanpix


Den svenska vargstammen ska tillåtas växa från 300 djur till 450 djur tycker regeringens rovdjursutredning. För Stockholm skulle en växande stam kunna betyda ett vargrevir till i länet inom tolv år. Men förslaget får kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

De närmaste tolv åren ska vargstammen tillåtas växa långsamt, för att nå så kallad ”gynnsam bevarandestatus” – minst 450 djur – inom tolv år, föreslår rovdjursutredaren Jan-Erik Liljelund. 

Det tar tid bland annat för att man ska hinna genetiskt förstärka stammen, men också ”för att hinna bygga rovdjurssäkra stängsel och få lokal acceptans i områden som inte i modern tid haft varg”.

Vad en vargökning skulle betyda för Stockholms län är oklart.

– Jag säger inte hur många vargar det ska finnas i olika områden i landet, det har inte varit min uppgift. Vargen är opportunist, den kan finnas varsomhelst, och ställer inga krav på vildmark. I Italien lever den väsentligen på soptipparna, säger Lars-Erik Liljelund.

Enligt Länsstyrelsens spårningar fanns det i vintras minst fyra vargar i det så kallade Rialareviret utanför Norrtälje, som för närvarande är det enda vargreviret i Stockholms län.

Enligt länsstyrelsens förvaltningsplan bedöms dock att 1–2 vargrevir är rimligt i länet – vilket alltså kan ge utrymme för ytterligare ett revir med ett antal djur.

Kritik kommer från både Jägareförbundet och LRF.

– Hur kan utredningen föreslå förvaltningssystem och målnivåer för en långsiktig rovdjurspolitik, om man inte vet vad rovdjuren kostar dem som lever där rovdjuren finns, säger LRF:s förbundsordföranden Helena Jonsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro