ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan det bli lag på reflexväst i bilen

TT · 28 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Reflexväst ska vara obligatorisk i varje fordon. Motormännens Riksförbund kräver en lag som tvingar oss att ha en sådan väst i bilen och ta på oss den så fort vi lämnar bilen på en mörk väg.- Sedan 1997 måste vi ha en varningstriangel i bilen som ska varna trafikanter för ett stillastående fordon. Det borde vara lika med en reflexväst i bilen som skyddar människor, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Men måste det till ännu ett obligatorium, räcker det inte med information?- Det går för långsamt. De undersökningar Vägverket gjort och erfarenheter från länder som har ett lagkrav visar att användningen är upp till 90 procent.

Hur hög användningen är i Sverige i dag känner Stavegård inte till.- Men vi vet att allt fler använder reflexer när de är ute och går i mörker. Det gör människor synliga även i stadsmiljö där gatljuset inte är tillräckligt.

Motormännen hävdar också att det bör ställas krav på att alla gående ska ha reflexer på sig i mörker.

Enligt Vägverket är risken att bli påkörd och dödad tre gånger så hög i mörker som i dagsljus. Med reflexväst syns man på 125 meters avstånd; utan upptäcker andra trafikanter dig först på 20—30 meters håll.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro