ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nu kan du bötfällas direkt för rattsurf

David Peterson · 17 Sep 2018
Uppdaterad 17 Sep 2018
Så här får du inte göra.

Så här får du inte göra. Foto: IBL


Från den 1 oktober kan polisen skriva ut böter på 1 500 kronor direkt till den som håller i en mobil under bilkörning, skriver SVT. Runt 800 personer har redan fällts för rattsurfning i domstol.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 1 februari blev det förbjudet att mobilsurfa vid ratten. Sedan dess har hundratals förare fällts i domstol efter att ha blivit ertappade med mobiltelefon i handen under bilkörning. Men från och med oktober får polisen befogenhet att dela ut ett inbetalningskort på 1 500 kronor direkt vid vägkanten, skriver SVT.

– Riksåklagaren vill pröva rimligheten i de penningböter man har delat ut tidigare. Det är nu prövat i domstol, så pass bra, så att vi polismän nu kan får den här delegationen att själva utdela ordningsbot, som i sig blir en laga kraftvunnen dom, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson, till SVT.

Blir effektivare

Enligt Transportstyrelsen och polisen är syftet med lagen att öka säkerheten i trafiken. Men trots att lagen funnits i åtta månader är det fortfarande många trafikolyckor som orsakas av att en telefon stulit förarens uppmärksamhet, enligt polisen.

Att polisen nu får möjlighet att skriva ut böter direkt är bra, enligt Stefan Dangardt.

– Det blir en effektivare process och det blir lättare för polismännen att rapportera det här, säger han till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro