ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan du byta från bruna ögon till blåa med ny metod

Åsa Larsson · 7 Mar 2015
Uppdaterad 7 Mar 2015
Kring 17 procent av världens befolkning är blåögd.

Kring 17 procent av världens befolkning är blåögd. Foto: All Over Press


Läkare har utvecklat en laserbehandling som tar bort det bruna melaninet som finns i det yttre lagret av irisen i ögat. Behandlingen kostar nära 42 000 kronor – och har redan börjat utföras på patienter.

klar

Artikellänk är kopierad

Laserbehandlingen är över på 20 sekunder, men den blåa färgen börjar inte framträda förrän om ett par veckor.

– Den grundläggande principen är att under varje brunt öga finns ett blått öga, säger doktor Gregg Homer till CNN.

Det finns ett tunt lager pigment över ögat och i och med behandlingen så börjar kroppen naturligt förstöra det.

– Om du tar bort det så kan ljuset nå stroman – de små fibrerna som ser ut som ekrarna i ett cykelhjul i ett ljust öga – och när ljuset splittras så reflekteras bara det med kortast våglängd tillbaka och det är den blåa delen av spektrat.

Omkring 17 procent av jordens befolkning är blåögda. Av de som nu genomgått laserbehandlingen har flera berättat för doktor Homer om varför de vill byta ögonfärg – och det handlar inte om den blåa färgen, säger han.

– I min erfarenhet så vill de flesta åt genomskinligheten i det blåa ögat snarare än färgen. De som mest eftertraktar det här har alltid en historia från när de är unga där det finns ett syskon eller en vän som har ljusa ögon och den vännen får hela tiden höra hur vackra ögon den har och det här följer med dem.

Metoden har ännu inte godkänts från myndighetshåll i USA men enligt medicinskt ansvariga på företaget bakom behandlingen så visar preliminära studier att ingreppet är säkert. 

Hittills har 17 patienter i Mexiko och 20 i Costa Rica genomgått behandlingen, enligt CNN.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro