ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan du få professionell hjälp för ditt ältande – på nätet

Niklas Sandberg · 4 Dec 2015
Uppdaterad 5 Dec 2015
Nu kan du söka hjälp på nätet för din ångest.

Nu kan du söka hjälp på nätet för din ångest. Foto: TT


Med hjälp av internet erbjuder nu Karolinska institutet en nätbaserad behandling för den som lider av ångest och oro. Behandlingen har visat sig ha positiva resultat för dem som provat den.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du problem med ångest och oro men tycker att nuvarande hjälp att få är alldeles för krånglig och invecklad? Nu finns det ett enklare sätt att få bukt med dina bekymmer.

Karolinska Institutet har utvecklat en internetbaserad behandling för personer med stark oro och ångest som visat sig ha positiva resultat. 

– Vi har testat den här behandlingen tidigare i en studie där 140 personer fick antingen behandling direkt eller slumpades till en väntelista. Ungefär 60 procent av de som slumpades till behandlingsgruppen fick en rejäl minskning av orossymptom, säger Erik Andersson, psykolog vid institutet för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Behandlingen är en form av självhjälpsbok som Karolinska Institutet har utvecklat. Den som behöver får tillgång till den via en krypterad internetplattform.

– På denna plattform sköts också all kommunikation med sin terapeut som man jobbar tillsammans med för att göra behandlingsprinciperna relevanta för varje enskild person. Det är i princip möjligt för vem som helst att använda sig av denna tjänst, berättar Erik Andersson.

►LÄS MER: Utbrända Karin kom tillbaka tack vare KBT

Eftersom behandlingen rör sig om en vetenskaplig studie är det alltså gratis att få behandling. Den som är intresserad loggar in på www.orostudien.se och gör en anmälan direkt för Karolinska institutets kommande studie som startar i februari.

– Om man kommer med i studien så är det 90 procents sannolikhet att man lottas till KBT-behandling. Resterande tio procent hamnar på en väntelista i tio veckor.

En av dem som har genomfört behandlingen är Johanna och hon har positiva erfarenheter av den.

– Den har funkat jättebra, verkligen. Det är jättebra med en internetbaserad behandling. Man fick snabba svar och kunde ställa frågor som man undrade över. Den var träffande och fick mig att bättre förstå mer och mer om vad oroande faktiskt är, berättar Johanna.

Johanna läste själv till psykolog när hon genomgick internetbehandlingen och kunde se att den var ett bra koncept utifrån det hon hade lärt sig.

– Min ångest har minskat avsevärt. Det händer fortfarande att jag kan få visa ångest- och orosattacker men nu har jag metoder för att kunna stoppa det, som verkligen hjälper, vilket jag inte hade förut.

Fotnot: Johanna heter egentligen något annat. 

►LÄS MER: Fick banbrytande cancerbehandling

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro