ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan du få ut namnet på p-vakten – branschen kräver lagändring

Johan Wikén · 2 Dec 2015
Uppdaterad 2 Dec 2015
Parkeringsvakter får utstå mycket hot och våld.

Parkeringsvakter får utstå mycket hot och våld. Foto: TT


Parkeringsbolag är skyldiga att lämna ut namnet på parkeringsvakten som utfärdat boten, enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Nu kräver branschen en lagändring, rapporterar Sveriges radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen i Umeå ville ha reda på namnet på parkeringsvakten som lappat hans bil. Det slutade med att Högsta förvaltningsdomstolen för en månad sedan fastslog att mannen hade rätt till det.

Domen har skapat oro i en redan hårt utsatt bransch eftersom den är prejudicerande. Enligt branschföreningen Svepark har antalet förfrågningar om namn på p-vakter ökat efter domen.

LÄS MER: Parkeringsvakter berättar: Folk behandlar oss som skit

– Och det är ju ändå ett tecken på att det kan utgöra ett hot och en osäker arbetsmiljö för yrket parkeringsvakter. Och det ser ju vi väldigt allvarligt på, säger Sveparks VD Lena Karlsson till Sveriges radio.

Det är inte ovanligt att parkeringsvakter utsätts för hot och våld i sin yrkesutövning. I oktober dömdes en man för att ha tryckt ner en parkeringsbot i halsen på en parkeringsvakt. Och det finns flera andra domar gällande våld mot parkeringsvakter det senaste året.

Med den prejudicerande domen som gör att människor kan begära ut namn på yrkesutövarna kan hotbilden bli större, enligt Svepark.

– Om antalet personer som ringer och begär ut namn på parkeringsvakter i kommunerna ökar, så ökar ju naturligtvis också risken för att det ska hända parkeringsvakterna någonting, säger Lena Karlsson till Sveriges radio.

Branschföreningen vill nu att lagstiftningen ändras och planerar att ta frågan till berörda departement.

►LÄS MER: Polisen varnar för falska p-böter – så ser du om boten är fejk

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro