ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan du följa allt som dina favoritartister gör

Aron Andersson · 12 Aug 2013
Uppdaterad 12 Aug 2013

Framtidens musikapp handlar inte om att lyssna på musik. Nu får du i stället veta allt om vad dina favoritartister gör, och du kan följa dem dygnet runt, från mobilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu kan du följa allt dina favoritartister gör 
  Justin Bieber, Lady Gaga och Daft Punk.
Nu kan du följa allt dina favoritartister gör Justin Bieber, Lady Gaga och Daft Punk.Foto: Scanpix / Montage

När Sverigeaktuelle Miguel, som uppträder på Way Out West i Göteborg i helgen, släppte sin senaste singel, en duett med Mariah Carey, döptes låten till ”#beautiful”. Redan titeln var anpassad för sociala medier, ett tecken på hur viktig den virala spridningen är.

Vad artister gör på nätet, bilder de lägger upp och saker de skriver på Twitter får i dag lika mycket utrymme som musiken de gör. – Det är främst intressant för en yngre målgrupp. Personligen är jag inte jätteintresserad av vad Daft Punk äter till frukost – eller vad man nu kan tänkas få veta – medan Justin Biebers fans vill veta allt, precis allt, om sin idol, säger Maria Forsström, musikskribent i Metro.

Svenska musikappen Seenth.is är ett resultat av detta. Den dammsuger sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter på information om de musiker som användaren är mest intresserad av. Till skillnad från Spotify eller Wimp är detta en musikapp där främsta syftet inte är att lyssna på musik. – Appen ger dig helhetsperspektivet i en artists vardag, från nya släpp till publikens förväntan innan en spelning. Allt handlar inte om att lyssna på musik, men allt handlar om musik, säger Jesper Benon, som skapat appen tillsammans med Marcus Myrberg.

Även i Spotify går det nu att följa favoritartisterna och se vad de lyssnar på. Twitter har också lanserat Twitter Music, som fungerar på ett liknande sätt. Samtidigt menar Maria Forsström att musiken fortfarande är mest central. – Nu låter jag förstås som en pensionär men jo, musiken är det viktiga. När det gäller artister. Det skulle dock inte förvåna mig om liknande program dyker upp även för andra kändisar, typ skådespelare och dokusåpastjärnor. Fast utan soundtrack då.

► LÄS MER: De bygger framtidens musikapp

Här är apparna som låter dig följa favoritartisten:

Twitter #music. Utgår från artister och diskussioner om musik på Twitter. Har lanserats som app till Iphone, men inte i Sverige ännu.

Spotify. Sedan en tid tillbaka är det möjligt att följa artister i Spotify och få deras senaste släpp samt se vad de själva lyssnar på.

Seenth.is. Följ dina favoritartister. Appen hämtar data från Instagram, Facebook, Twitter, Youtube och andra sajter.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro