ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan du hyra ut din leasingbil när du inte använder den

· 11 Feb 2016
Uppdaterad 11 Feb 2016
I vintras testade Mattias Ernholm och hans fru själva att hyra en bil via Gomore för att prova konceptet.

I vintras testade Mattias Ernholm och hans fru själva att hyra en bil via Gomore för att prova konceptet. Foto: Lo Birgersson


År 2014 gick det danska företaget Gomore in i Sverige och med en miljardär i ryggen ska man nu expandera. Det som tidigare var en samåkningstjänst gör nu anspråk på konceptet meta-leasing och tillåter sina kunder att hyra ut sin leasingbil i något som har kallats bilpoolernas svar på Airbnb.

klar

Artikellänk är kopierad

Med privatleasingens intåg har ett gäng förgreningar av konceptet växt fram. Bilpooler har blivit samåkning och nu kommer nästa variant till Sverige: leasingbilen som du kan hyra ut när du inte använder den. Statistik visar att våra bilar i snitt står oanvända 23 av dygnets timmar.

Mattias Ernholm och hans fru nappade på idén och beställde en Nissan Juke.

– Då bilen bara står under perioder tyckte vi att det lät som en bra lösning att kunna hyra ut bilen några gånger i månaden. Dessutom gäller avtalstiden bara i 12 månader vilket gör att vi alltid kan köra en ny bil och inte sitta fast i ett jättelångt avtal om vår privata situation skulle förändras på något sätt, säger Mattias Ernholm.

►LÄS MER: Myter och fördomar om privatleasing

Gomore startades 2005 som en samåkningstjänst. I dag drygt tio år senare erbjuder de privat biluthyrning i fem europeiska länder. I Sverige finns nästan 50 000 registrerade användare och i januari meddelades att miljardären Lennart Lajboschitz investerat ett tvåsiffrigt miljonbelopp i företaget. Något som enligt Gomores svenska marknadschef Ann Boström underlättar bolagets fortsatta tillväxt.

– Gomore växer snabbt och är en stor spelare inom delningsekonomin i dagsläget. Vi är väldigt glada att få med Lennart Lajboschitz då vi i och med hans finansiering och expertis kan fortsätta växa i både Sverige och på nya marknader, säger hon.

I vintras testade Mattias Ernholm och hans fru själva att hyra en bil via Gomore för att prova konceptet. En helg i Halmstad med en trevlig farbrors Alfa Romeo senare var de sålda och beställde sin egen bil, och förväntningarna är höga.

– Jag är spänd av förväntan inför detta, det ska bli väldigt roligt att testa. Om vi inte hyr ut bilen kommer vi att ha en fast kostnad på 3 400 kronor i månaden, säg då att vi hyr ut den 4–5 dagar i månaden för några hundralappar så kommer vi att ha en väldigt låg bilkostnad, säger Mattias Ernholm.

►LÄS MER: Test: Vilken biltyp är du?

Nu blir du både billeasare och biluthyrare, känns det tryggt?

– Via appen där man får kontakt med intresserade kan vi välja vilka vi vill hyra ut till. Att vi till exempel kan välja bort ett kompisgäng med 18-åringar som ska på Båstadveckan är en trygghet. Dessutom gäller en annan försäkring under tiden bilen är uthyrd, så vi behöver inte oroa oss, det känns bra.

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank.
Arturo Arques är privatekonom på Swedbank.

Privatekonomens råd: Slarva inte med det finstilta!

Att du till en fast kostnad kan betala din bil på autogiro är en av sakerna som har fått privatleasingen att växa snabbt. Privatekonomen Arturo Arques är inte förvånad, men uppmanar att läsa det finstilta i kontraktet.

Bilindustrin har insett att många i dag inte har möjlighet att skaka fram kontanter till ett bilköp. Det ledde i sin tur till att privatleasingen föddes och som på några få år blivit ett väldigt populärt sätt att bruka bil. Att leasa är inte nödvändigtvis det billigaste sättet att skaffa bil, men det ger möjligheten att köra bilar vi annars inte haft råd med.

– När jag tittar på det absolut billigaste sättet att köpa bil, bortsett från kontantköp, är fortfarande billån och framför allt belåning av bostaden billigare. Anledningen till att folk leasar är dock inte att det är det absolut billigaste, utan att du slipper kontantinsatsen du behöver ha vid ett billån och att du får en tydligare överblick över vad bilen kostar, säger Arturo Arques och utvecklar:

– Ta som exempel en ny Volvo V70 som i billigaste fall går på cirka 300 000 kronor. Ska du köpa den ska du lägga ganska saftiga 60 000 kronor i kontantinsats, vilket ganska få har att tillgå. Tack vare leasing kan du ha råd med en sådan bil utan att behöva tömma sparkontot.

När du som konsument tittar på bilar är det lätt att blunda för avtalsdetaljer, du är ju så nära drömbilen! Arturo Arques bästa råd är dock att inte stressa fram en affär.

– Du måste förstå avtalet, det får inte finnas några oklarheter när du skriver på. Vad gäller vid parkeringsskador eller stenskott? Hur mycket får du köra och vad händer om du kör längre? Det är viktigt att läsa igenom det finstilta i avtalet så att du vet vad som är dina skyldigheter och vilka skyldigheter bilförsäljaren har. Kritar du på ett kasst avtal med nitiska bilhandlare kan återlämningen bli riktigt tråkig med extrabetalningar och straffavgifter. Eliminera alla frågetecken innan du gör affär.

Vilka skulle du säga privatleasing passar bäst?

– Om du prioriterar ett bekvämt bilägande framför att spara några hundralappar i månaden, då är privatleasing något för dig. För det kan vara både bekvämt och praktiskt så länge inget händer. Har du en bra lön men ingen kontantinsats eller boende att belåna är det också ett bra alternativ. Det lockar många och jag förstår verkligen att leasing har blivit populärt.

Privatekonomens bästa leasingtips:

Läs det finstilta:

Ta reda på vad som gäller för alla möjliga scenarion. Vad händer om bilen blir stulen, repad eller går sönder? Vad händer om du kör för långt? Och vad gäller när det kommer till restvärdesberäkningen? Ta dig tid att läsa igenom och förhandla avtalet så att allt känns bra.

Använd Motormännens kalkylverktyg:

Om du inte bestämt dig för leasing ännu, surfa in på Motormännens hemsida och kör bilen i deras kalkylverktyg för att få en fingervisning om hur mycket den kostar. Ett enkelt sätt att inte gå på några ekonomiska minor.

Prata med din rådgivare på banken:

Är du fortfarande osäker? Vänd dig till din bankman som jobbar med privatlån och berätta att du funderar på privatleasing. Be dem ta en sista titt på kontraktet innan du sätter pennan på pappret och se om det finns bättre finansieringsalternativ.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro