ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan du lyssna på jordens röst

Tomas Lundin · 1 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det låter som alien-ljud, men är precis raka motsatsen. För första gången kan vi nu höra jordens "röst". Och den är inte vacker.

Ljudet skapas på samma sätt som norrsken. Laddade partiklar från solen kraschar in i atmosfären och skapar ett – fram tills nu – ljudlöst fyrverkeri på natthimlen. När partiklarna  krockar med atmosfären skapas radiosignaler som nu har spelats in av forskare från det europeiska rymdorganet ESA, med hjälp av fyra satelliter.

Jordens röst är inte särskilt skön. Om du tänker dig att du står vid mynningen av en fladdermusgrotta vid skymningen och samtidigt återvinner hundratals flaskor i en glas-igloo så kommer du i närheten.

Jordens atmosfär skyddar oss från radiovågorna. Tur det eftersom de överröstar den starkaste militära radiosignalen tio tusen gånger om och skulle göra radio till ett extremt enformigt medium.Hittills har astronomer trott att ljudet från norrskenet flög ut i rymden med en konformad spridning, rapporterar rymdnyhetssajten space.com. Men det har visat sig att det snarare handlar om en riktad stråle.

– Vi kan nu bestämma exakt var ljudet kommer ifrån, säger Robert Mutel, en av forskarna som är inblandad i projektet till Space.com.

Det kan innebära att vi kan lära oss mer om andra planeter genom att lyssna till dem. Och i teorin att varelser på andra planeter kan lyssna på jorden och spåra vart ljudet kommer ifrån.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro