ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan du resa utan pass – inom hela EU

Emma Kirkhoff · 24 Jun 2015
Uppdaterad 24 Jun 2015
Med ett nationell id-kort kan du resa passlöst inom hela EU. 

Med ett nationell id-kort kan du resa passlöst inom hela EU.  Foto: Polisen


Med ett nationellt id-kort kan man nu resa utan pass inom hela EU. Kortet är smidigare att ha med sig än ett pass och gör det nu enklare att resa till exempelvis Storbritannien.

klar

Artikellänk är kopierad

Från och med den 1 juli kan alla svenska medborgare resa utan pass inom hela EU. Allt man behöver göra är att ansöka om ett nationellt id-kort.

– Man har kunnat resa med sitt nationella id-kort inom Schengenområdet ett bra tag, men inte inom hela EU och inte från Sverige till exempelvis Storbritannien, eftersom passlagen har sagt att du då måste ha med dig ditt pass. Nu ska man kunna resa passlöst även till exempelvis Storbritannien, Rumänien och Bulgarien, säger Peter Mattsson, kommissarie på gränspolisen i Stockholm.

Fördelen med det nationella id-kortet jämfört med ett vanligt pass är framförallt att det är lättare att ta med sig.

– Storleken är som ett vanligt id-kort och du slipper att ha med dig passboken. Den kan ju kännas otymplig, och det här är ett lättare sätt att styrka att du kommer från Sverige, säger Peter Mattsson. 

Skillnaden mellan ett nationellt id-kort och ett vanligt id-kort är att det nationella id-kortet styrker vår nationella identitet.

– På det står bara namn, personnnummer och ett serienummer. Kortet kan vara utfärdat i Sverige men det säger inte att du är svensk. Det nationella id-kortet talar om att du är svensk medborgare.

Man kan ansöka om ett nationellt id-kort på samma sätt som man ansöker om ett pass – genom att besöka någon av polisens passexpeditioner. Kortet kostar 400 kronror. 

– Passen tar ju fem arbetsdagar, men jag vet inte om id-korten ligger på samma tid. Det är möjligt att det är ett något längre förfarande, säger Peter Mattsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro