ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan du ta reda på vilka som ser hur du surfar på nätet

Gustaf Eriksson · 27 Okt 2013
Uppdaterad 27 Okt 2013
Nu kan du ta reda på vilka som ser hur du surfar Protester mot övervakningen i USA.

Nu kan du ta reda på vilka som ser hur du surfar Protester mot övervakningen i USA. Foto: TT Bild


Är du orolig över att ditt surfande på internet kartläggs? Ett nytt program gör att du kan övervaka vilka som övervakar dig: Den här datainsamlingen är viktig för användarna.”

klar

Artikellänk är kopierad

Superläckan Edward Snowdens avslöjanden om USA:s övervakning gör inte bara att Tysklands förbundskansler Angela Merkel blir vansinnig över att hennes telefon avlyssnats. De får också fler och fler att oroa sig över hur företag kartlägger internetanvändares surfande. 

Nu lanserar Mozilla, företaget bakom webbläsaren Mozilla, en nytt tilläggsprogram som gör att du kan se vilka företag som kartlägger till på internet.

"Medan avslöjanden om staters övervakning fortsätter att chocka människor världen över finns det ett annan typ av datainsamling online som är viktig för användarna. Och det är den mängd av tredjepartsföretag som formar vår upplevelse av internet," skriver Mozillas Alex Fowler i ett blogginlägg. 

Programmet heter Lightbeam och visar huvudsidan som du besöker, till exempel Facebook, som en cirkel. De företag som är kopplade till den sidan visas som trianglar. Om du klickar på en triangel visas företag som i sin tur är kopplade till den tjänsten.

När sajten pcmag.com testar programmet och surfar in på Facebook tar det inte lång tid innan fyra trianglar dyker upp.

Mozilla hoppas att användarna ska dela med sig av sina Lightbeam-resultat för att samla företagens kartläggning i en databas. Det har gjort vissa oroliga för integriteten, men Mozilla uppger att inga ip-adresser kommer att lagras.►Här kan du ladda ner Lightbeam

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro