ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan du tänka dig till större muskler

Sara Rörbecker / TT · 18 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Till vänster: Statyn tänkaren av Rodin. Till höger: Den amerikanske kroppsbyggaren Gary Strydom.

Till vänster: Statyn tänkaren av Rodin. Till höger: Den amerikanske kroppsbyggaren Gary Strydom.


klar

Artikellänk är kopierad

Den som tycker att stora muskler är meningen med livet kan känna sig frestad att fuska med tillväxthormon. Men de behövs inte. Stark inbillningsförmåga är allt som krävs för att bicepsen ska svälla.

En studie bland unga kroppsbyggare antyder att placeboeffektens makt kan utövas även på muskler. Men då gäller naturligtvis att den som tar pillren verkligen tror sig äta riktiga tillväxthormoner.

Problemet med dopning och olagliga tillväxthormoner är stora på många gym. Många hobbyatleter, främst män, riskerar både rättsliga efterspel och sin personliga hälsa genom att peta i sig piller som ska bygga större muskler snabbare.64 gymbesökare– Kroppsbyggare dopar sig med tillväxthormoner för att höja prestationsförmågan trots att det inte finns något vetenskapligt stöd för den effekten, säger forskaren Kenneth Ho till nyhetsbyrån Reuters.

Han och hans forskarkollegor lottade 64 flitiga gymbesökare till att antingen ta tillväxthormon under kontrollerade former, eller verkningslösa piller (placebo), under åtta veckors tid. Varken forskningsledare eller försökspersoner fick veta vem som hade fått vad förrän försöket var över.

Efter åtta veckors sedvanlig träning hade alla blivit lite starkare. Prestationsförmågan hade förbättrats med i genomsnitt en eller två procent vilket är helt normalt, enligt resultaten som presenterades nyligen vid läkar- och forskarsällskapet Endocrine Societys årliga konferens i San Francisco.

Hormonerna i sig hade alltså ingen påvisbar effekt. Men de som trodde att de hade fått hormoner hade dubbelt så bra träningsresultat och en prestationsökning på mellan tre och fem procent, jämfört med dem som trodde att de fick placebo.– Vår studie visar att psyket kan spela kroppen fantastiska spratt och placeboeffekten har varit känd i århundraden. Men såvitt vi vet är detta den första studie som undersöker placeboeffekten i idrottssammanhang, säger Kenneth Ho.

Naturligtvis går det inte att tänka sig till större muskler. Men den som tror sig få extra hjälp på traven kanske helt enkelt finner det värt att anstränga sig lite extra.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Rörbecker / TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro