ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan du vara med och styra vad Google visar om dig

Julia Kimell · 13 Nov 2015
Uppdaterad 13 Nov 2015
Google vet kanske alldeles för mycket. Nu kan du på ett mer effektivt sätt än någonsin gå in och påverka.

Google vet kanske alldeles för mycket. Nu kan du på ett mer effektivt sätt än någonsin gå in och påverka. Foto: Marcio Jose Sanchez


Brukar du googla på dig själv med jämna mellanrum? Gillar du vad du ser? Inte?Nu lanserar Google en tydlig Om mig”-sida där du får rekordstor koll på vilken info som delas om dig i Google-flödet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är väl inte direkt någon hemlighet att Google vet sjukt mycket om sina användare. Oändligt många sajter och servrar är uppkopplade och det är omöjligt att hålla koll på varifrån information plötsligt kan dyka upp.

►LÄS MER: Unga lägger själva ut sina känsliga uppgifter Men nu i veckan kommer Google med en lösning som gör att användarna på ett överskådligt sätt kan förstå och kontrollera vilken data de delar med världens nyfikna ögon. Det skriver The Washington Postsom testat inställningen. De flaggar för att hela processen kan ta en del tid i anspråk. Speciellt om du klickar dig vidare till de mest avancerade inställningarna. Men det kan det vara värt, för att från ett och samma ställe kunna styra vad Google vet om dig och hur informationen faktiskt används.

På en speciell ”Om mig-sida” kan du se information som kontakuppgifter, utbildningsbakgrund, arbetslivserfarenheter och annat sökgiganten vet om dig. Det bästa med "Om mig" är att du har möjlighet att redigera och radera all den här datan – från ett och samma ställe.

►LÄS MER: Nu vill Google ge hela världen gratis wifi

På sidan ingår också en nygammal säkerhetskontroll som går igenom dina nuvarande sekretessinställningar – steg för steg. Om du har en profil på Google+ är det den som är först ut av sidorna du behöver klicka igenom. Sedan kan du välja att pausa olika informationskällor – allt ifrån hur din rörelsehistorik ser ut till vad du söker på och vad du lyssnar på för musik.

När du pausar sådana här aktiviteter slutar Google spara ny information, men det som redan lagrats går inte att radera utan att aktivt klicka på vissa länkar. När du raderar dem slutar de associeras till ditt Google-konto, även om Google fortfarande tar sig rätten att ”lagra aktiviteter separat för att kunna motverka spam och felanvändning, samt att förbättra sin service”.

I en tredje sektion kan du ställa in att inga annonser du ser online ska vara riktade just för dig, baserat på det Google vet om dig och vad du sökt på.

►LÄS MER: Alla dina gamla Google-sökningar sparas – så kommer du åt dem

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro