ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan forskarna säga vad du tänker på

Metro.se · 28 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Nu kan forskarna fastställa vad du tänker på – genom att analysera din hjärnaktivitet.Forskare vid Paris-Sud-universitetet i franska staden Orsay har lyckats med vad många trott varit omöjligt: genom att mäta och analysera hjärnaktiviteten hos tio frivilliga har man kunnat fastställa vilken siffra de senast såg.Tidigare forskning har visat att hjärncellerna hos apor är länkade till vissa nummer. Även om forskare har kopplat sifferminnet och andra numeriska till vissa delar hos den mänskliga hjärnan, har man inte kunnat fastställa särskilda nummer utifrån att granska hjärnaktivteten.I undersökningen vid Paris-Sud-universitetet har forskarna observerat de tio frivilliga patienter när de har fått titta på antingen siffror eller prickar på skärm. Under tiden patienterna tittade på siffrorna skannades den delen av hjärnan som kallas intraparietal cortex. Efter undersökningen kunde forskarna fastställa att hjärnaktiviteten förändrades gradvis på ett sätt som speglade den naturliga sifferföljden när det gäller fläckarna som visades. Som exempel nämner forskarna att man kunnat fastställa vilken sorts hjärnaktivitet som "visar" sex fläckar genom att dra slutsatser om vilka mönster som visar siffran fem och sju.

När det gällde siffrorna kunde dock forskarna inte se samma samband.

–Vi är bara i startgroparna när det gäller att fastställa vilka grundläggande mentala byggstenar som matematik förmodligen bygger på", säger forskaren Evelyn Eger till nättidnigen Live Science.com.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro