ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan priserna sjunka

Petter Sundsten · 11 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu bromsas inflationen – och prisökningen på varor och tjänster väntas stanna upp. Det finns till och med risk för deflation, det vill säga att priserna sjunker, menar experter.På tisdag klockan halv tio släpper SCB inflationssiffrorna för oktober. Efter en period av kraftig inflationsökning verkar det som om  taket är nått vid dagens 4,4 procent.– Den är på väg ner och det ordentligt, säger analytikern Torbjörn Isaksson på Nordea.

Swedbank Markets tror också på en rejäl sänkning. De spår ett trendbrott i inflationen för oktober på 4,0 procent. Sedan tar det fart neråt.– Vid årsskiftet hamnar på inflationen på under 3 procent. Sedan går det succesivt ner under 1 procent till sommaren, säger Per Selldén, ränteanalytiker.

Det finns även risk att inflationen blir negativ – så kallade deflation.

Det lägre inflationstrycket gör att köpkraften stärks – samtidigt som avmattningen gör det tufft för företagen.– Å ena sida får konsumenterna köpkraft tilbaka, å andra sidan blir det en oerhört jobbig tid för de som hamnar utanför arbetsmarknaden, säger Michael Grahn, ränteanalytiker på Danske bank.

Tre områden som styr inflationen

Olja:”Oljepriset fallit kraftigt från sommarens rekordnivåer med 60 procent. Den svagare globala konjunkturen, framför allt för USA, innebär att efter­frågan på olja minskar”, säger Torbjörn Isaksson, makroanalytiker på Nordea.

Räntor: ”Centralbanker världen över, inklusive Riksbanken, försöker mildra lågkonjunkturen och effekterna av finanskrisen genom att sänka sina styrräntor. Mycket tyder på att Riksbanken kommer att sänka den ytterligare framöver.”

Matpriser: ”Världsmarknads­priserna på spannmål har fallit tillbaka kraftigt efter den tidigare uppgången. Det talar för att priser på livsmedel inte höjs så mycket mer, med möjlighet till lägre priser på många matvaror.”

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro