ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan rattfullas kryphål försvinna

Evelina Olsson · 12 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013

Varje dag kör drygt 13 000 svenskar rattfulla. Ungefär 40 av dem tas av polis och flera av dessa levererar samma bortförklaring: Efter-supning. Kryphålet, som lett till flera uppmärksammade friande domar, kan nu komma att försvinna.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu kan rattfullas kryphål försvinna 
  Många som åker fast för rattfylleri hävdar eftersupning – och frias. Nu kan rattfylleristernas kryphål komma att försvinna. Bilden är arrangerad.
Nu kan rattfullas kryphål försvinna Många som åker fast för rattfylleri hävdar eftersupning – och frias. Nu kan rattfylleristernas kryphål komma att försvinna. Bilden är arrangerad.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Susanne Kaevergaard, hovrättsråd vid Hovrätten över Skåne och Blekinge, arbetar för fullt med uppdraget att se om det går att lagstifta om eftersupning. 

– Jag ska nu gå igenom de svar jag fått från polismyndigheterna om hur de upplever det här problemet och deras uppskattning över hur vanligt förekommande det är med denna förklaring, säger Kaevergaard.

Rattfyllerihistorierna från landets tingsrätter är ofta mycket lika: ett vittne uppmärksammar en vinglig bilförare, följer efter denne och ringer samtidigt polisen. När polisen väl hunnit i kapp föraren har denne parkerat och kanske även hunnit in till bostaden. Det rör sig om bara någon eller några minuters försprång, men rattfylleristerna hävdar alla samma sak: de har halsat starksprit. Frågan om att kriminalisera eftersupning togs för första gången upp redan 1949.

– Den tyngsta invändningen har varit att det normalt inte är straffbart att dölja sin egen brottslighet, säger Kaevergaard.

Polisen: Lagen behövs

Det är svårt att komma åt problemet med eftersupning utan en lagstiftning.

Det menar Monika Ivert, polisinspektör vid Alingsåspolisen som engagerat sig i frågan.

– Att motbevisa ett påstående om eftersupning kräver extra resurser både från oss poliser och från Rättsmedicinalverket och det finns inga garantier även om vi gör allt rätt.

Att poliserna som ingriper vid misstänkt rattfylla inte kollar efter bevis i form av tomma spritflaskor eller inte uppmärksammar exempelvis fotspår, är ett annat problem.

– Det handlar om ren okunskap. På polishögskolan finns det ingen kurs i detta, det hänger i stället mycket på polisenheternas egna vidareutbildningar, säger Ivert.

I grunden handlar det om att poliserna ska lära sig att vara observanta på vissa detaljer i samband med ingripanden men också utnyttja metoden med dubbla prover. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro