ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kan svenskar göra EKG på sin Apple watch

Henrik Ek · 27 Mar 2019
Uppdaterad 27 Mar 2019
Sensorer på klockans undersida tillsammans med en sensor i kronan läser av hjärtrytmen för att identifiera förmaksflimmer.

Sensorer på klockans undersida tillsammans med en sensor i kronan läser av hjärtrytmen för att identifiera förmaksflimmer. Foto: Thomas Eriksson


I dag släpper Apple en ny app till svenska användare av klockan Apple Watch, Series 4. Appen kan på 30 sekunder ge dig ett elektrokardiogram, EKG, för att se om du har ojämn hjärtrytm. Metro har testat.

klar

Artikellänk är kopierad

Apple Watch är den bästa träningsklockan vi använt. Men i den senaste versionen, Series 4, tryckte Apple in massor av ny hårdvara för en annan grupp användare; äldre.

En ny mer avancerad accelerometer kan till exempel identifiera ett fall hjälpa användaren att kalla på hjälp om så behövs.

Efter ett fall frågar klockan om du mår bra. Om den identifierar att du inte rör dig efter fallet kontaktas larmcentralen automatiskt.
Efter ett fall frågar klockan om du mår bra. Om den identifierar att du inte rör dig efter fallet kontaktas larmcentralen automatiskt.

Den senaste funktionen, som redan används i USA och nu kommer till Sverige, är appen EKG. Precis som det låter genomför klockan ett elektrokardiogram för att se om ditt hjärta slår som det ska.

Apple är noga med att påpeka att appen inte kan identifiera en hjärtattack, det handlar om ojämn hjärtrytm, allmänt känt som ”flimmer”.

Kan leda till stroke

Enligt Hjärt-Lungfonden lider cirka 300 000 svenskar av förmaksflimmer – vilket inte bara är ett problem i sig utan också leder till förhöjd risk för stroke.

Ett vanligt problem, enligt läkare vi pratat med, är att patienter ofta får flimmer periodvis. När de söker vård och läkare gör sina EKG har hjärtrytmen återgått till den normala. Patienter får därför inte en diagnos och kan inte medicineras på rätt sätt.

Lösningen i Apples värld är en ny funktioner i klockan som följer hjärtrytmen löpande (om du vill) och varnar om den upptäcker oregelbundenhet. Då, när det inträffar, kan du direkt göra ett EKG och få det presenterat som en fil du kan dela med din läkare.

Allt du behöver göra är att sätta dig ned, starta appen och hålla sitt pekfinger mot klockans krona i 30 sekunder.

Studier visar på träffsäkerhet

Undertecknade hade när vid testet tack och lov normal hjärtrytm, men det är lätt att se värdet i tekniken.

Det är ingen som förväntar sig att användarna ska sätta sig och göra EKG fler gånger om dagen, för skoj skull. Men den finns där och den har i amerikanska studier visat sig vara tillräckligt träffsäker för att ha ett riktigt värde för användaren som vill vara på den säkra sidan.

Det här är ett stort steg för bärbar hälsoteknik. Vi borde inte vara långt borta från att i ett nästa steg klämma in, säg, blodtrycksmätare i armbandet. Flera funktioner i samma klocka, som kan delas med läkare direkt, skulle skynda på och effektivisera den e-läkarvåg som redan är på gång.

Även om det här ”bara” är början, så är det början på något som vi snart inte vill – eller kan – leva utan.

LÄS MER
Exklusiv intervju: Apples vd om svensk innovation, AR och "fake news"
klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro