ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kliver Widmarks boksuccé in i tv-rutan

Peter Lindholm · 1 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Martin Widmark med ett äkta detektivförstoringsglas.

Martin Widmark med ett äkta detektivförstoringsglas. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Maja och Lasse som de ser ut när Helena Willis illustrerar böckerna.
Maja och Lasse som de ser ut när Helena Willis illustrerar böckerna.

JULKALENDER. Martin Widmark är landets mest anonyme storsäljare. Men efter årets julkalender i SVT, ”LasseMajas detektivbyrå”, kommer de allra flesta att känna till en av hans skapelser.För unga läsare är däremot hans äventyr välbekanta. Martins böcker har toppat Barnboksjuryns val de senaste två åren.

Författarkarriären har gått i raketfart. Sedan debuten för fyra år sedan har Martin blivit en av landets populäraste författare, dels med serien om Lasse och Maja och deras detektivbyrå i lilla Valleby, dels med böckerna om monsteragenten Nelly Rapp, som blir tecknad film nästa år.På biblioteken är han mer utlånad än Harry Potter och mer läst än någon vuxenförfattare. Böckerna har också blivit en exportsuccé. De finns översatta eller är på gång att översättas till 15 olika språk.

Trots 24 barnböcker är du ganska okänd. Men det kanske ligger i sakens natur. Jag vill minnas att Astrid Lindgren blev irriterad på föräldrar som pekade ut henne för sina barn och förklarade att det var hon som hittat på deras favoritfigurer.– Jag har upplevt precis samma sak. När jag gör författarbesök kan jag ibland se en viss besvikelse över att det kommer en vanlig människa. Det hade varit mindre konstigt om jag dykt upp med träben, lapp för ögat och skrikit ”skepp ohoj!” Ungarna hade nog kunnat köpa det snabbare, att man var en del av sin egen fantasivärld. Det är ju inte mig de är intresserade av, utan min värld.

Du halkade in i branschen på ett bananskal. Allt började med att din son frågade hur man fångar en tiger och du svarade med en berättelse som du skickade till ett bokförlag. Och de undrade om du inte kunde skriva deckare.– Ja, så var det faktiskt. Det fanns absolut inga författardrömmar. Men det faller sig ganska naturligt när man har barn att man börjar berätta. Det är för dem jag skriver hela tiden. Jag släpper inte inte i väg något om inte de gillar det.•• Är du nöjd med julkalendern?– Ja, det jag sett har varit ett väldigt kärleksfullt omhändertagande av mina figurer. Det är grymt bra.•• Varför tror du att böckerna blivit så populära?– Från början var det för att det inte fanns något liknande, förutom de gamla Kalle Blomkvist- och Fem-böckerna. Det fanns ett tomrum, ett behov av spännande böcker skrivna på ett enkelt språk. Sedan har det blivit återseendets glädje.•• Hur länge kommer LasseMaja att fortsätta?– Så länge läsarna vill och så länge som idéerna kommer flödande. Men jag har lovat att sluta skriva när det blir tråkigt. Det är ett hederslöfte. Då tar jag hellre itu med andra projekt.Ett nytt sådant kommer nästa år, ”I elfte timmen”, barnböcker om pensionärer.– Det började med att jag funderade på åldrandet och att man har bortrationaliserat de äldre i vårt samhälle, trots deras vetskap och kunnande. De är också en stor grupp som knappt finns representerad i barnlitteraturen. •• Du har aldrig funderat på att skriva en vuxenroman?– Njae, jag känner inget behov av att skriva för vuxna, inte som jag gör för barn och ungdomar. Jag har ett projekt på gång som handlar om en kille som reser i tiden, och den är nog för unga vuxna, kanske 17–18-åringar. Ju äldre mina barn blir, desto lättare har jag att komma in i deras värld.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro