ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer århundradets längsta månförmörkelse – så ser du den bäst

Metro/TT · 26 Jul 2018
Uppdaterad 27 Jul 2018

Lyft blicken på fredag. Då inträffar det här århundradets långvarigaste månförmörkelse. Samtidigt kan du njuta av planeten Mars, som inte har varit så nära jorden på femton år.

klar

Artikellänk är kopierad

– Man kan se nästan hela förloppet när det är bra väder, så det blir en riktigt bra månförmörkelse här i Sverige, säger Robert Cumming som är redaktör på tidningen Populär Astronomi och även arbetar på Onsala rymdobservatorium.

Den totala månförmörkelsen, eller blodmånen som den också kallas, har inte alltid varit så populär eftersom den röda färgen länge ansågs vara ett varsel om hemska händelser. Men numera vet vi att fenomenet uppstår när jorden hamnar mellan månen och solen och månen går in i jordens skugga. På månen blir det å andra sidan solförmörkelse, där solen syns som en röd kant runt jorden och det är detta röda ljus som färgar månen röd.

Om man lyckas pricka in månuppgången så är den riktigt snygg. Det ser dramatiskt ut, månen ser extra stor ut nära horisonten, säger Robert Cumming.

LÄS MER
Quiz: Hur mycket kan du om rymden?

Längsta månförmörkelsen det här seklet

Eftersom månen är ovanligt långt borta från jorden just nu, så ser den lite mindre ut än den brukar och det tar längre tid för den att passera genom jordens skugga, vilket gör månförmörkelsen ovanligt lång. Den längsta under det här seklet till och med. Men inte nog med det.

När förmörkelsen är i gång, om man ser den tillräckligt långt ner i landet, kommer man att kunna notera en mycket ljusstark stjärna under månen, säger Robert Cumming.

Det är planeten Mars som är närmare jorden än på femton år just nu och som ser både större ut och lyser betydligt starkare än vanligt.

I vissa delar av Sverige kan det se ännu rödare ut på grund av brandröken, men det kan också bli lite svårare att se i norr, säger Robert Cumming.

Fenomenet syns bäst i söder

En nackdel är att månen ligger lågt på himlen ju längre norrut du kommer, så fenomenet kommer att synas bättre ju längre söderut i landet du befinner dig. Dessutom kommer den ljusa sommarnatten att göra att blodfärgen inte ser så stark ut i norr.

– Det ska verkligen bli spännande att se hur det ser ut. Jag ser verkligen fram emot bilder från olika delar av Sverige och att få höra hur folk upplever fenomenet i olika delar av landet, säger Robert Cumming.

Månförmörkelsen kommer att synas samtidigt i Europa och Afrika och i större delen av Asien och Australien.

I Sverige inleds skådespelet klockan 21.15 fredag kväll i Malmö när månen går upp över horisonten och slutar klockan 01.30 när jordens skugga lämnar månen.

pil
Fakta: Så ser du blodmånen bäst

Se till att hitta en utsiktsplats med så lite ljus runt omkring som möjligt och med fri sikt åt syd och sydost.

Det är inte farligt för ögonen att se på en månförmörkelse.

Du behöver ingen kikare, fenomenet är tillräckligt starkt ändå.

Månförmörkelsen syns klockan 21.15–01.30

Månen är helt förmörkad klockan 21.30–23.14.

pil
Fakta: Kommande himlafenomen

Den 11 augusti blir det partiell solförmörkelse i norra Sverige.

Meteorregnet perseiderna syns bäst 9–15 augusti.

Nästa totala månförmörkelse syns i Sverige den 21 januari 2019.

Nästa totala solförmörkelse syns från Chile och Argentina den 2 juli 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro