ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer bilarna som drivs av solen

Emma Forest · 5 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
När oljan tar slut kanske en syn som denna i Chicago blir allt vanligare.

När oljan tar slut kanske en syn som denna i Chicago blir allt vanligare. Foto: Tim Boyle/Getty


klar

Artikellänk är kopierad

Ett av de vanligaste pro­blemen med eldrivna bilar är att de är beroende av elektricitet från vanliga eluttag. Men genom att använda så kallade photovoltaiska solceller kan energi från solen användas.Det är ingen felfri teknik i nuläget eftersom produktionen är energikrävande och för tillfället en dyr historia. Men kan solenergi vara framtidens väg för våra bilar?Det är långt in i framtiden innan vanliga bilar som är helt drivna av solenergi produceras – bilens storlek räcker helt enkelt inte till för nog med solpaneler. Men solpaneler används mer och mer. Köper du den nya Audi A8 får du möjligheten att välja till en solpanel som förbättrar bilens AC. 2010 års Toyota Prius kommer att använda solpaneler för att driva fläktar för att kyla ner bilens insida.

Andra tillverkare som kommer med solförbättrade bilar är Koenigs­egg, Pininfarina-Bollore och Fisker. Bilarna själva kanske inte har plats för nog med solpaneler, men garagetak kan vara en väg att gå för att nå solenergi.

Just nu finnsdet bara bilprototyper som är helt sol-drivna och dessa är bara byggda för att visa potentialen av photovoltaiska celler. De flesta ser ut som flygande tefat – ultralätta bilar med minimalt passagerarutrymme och stor yta för solpaneler. Pionjärer inom solenergitekniken har årligen olika utmaningar och tävlingar som driver tekniken framåt. Studenter tävlar med bilar som drar lika mycket energi som från en hårtork i race mellan Texas och Kanada.

Nu i oktober går tionde årets World Solar Challenge av stapeln, där ingenjörer och innovatörer tävlar med soldrivna farkoster under 3 000 kilometer, från norra till södra Australien. Och däri ligger dilemmat – du kan färdas i dagar på solenergi i stekheta Australien, men hur långt kommer du om du bor i ett område där det regnar hela tiden?

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Forest
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro