ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer de orange kuverten – experten svarar på dina viktigaste frågor

Björn Sjö · 22 Feb 2019
Uppdaterad 22 Feb 2019
Det orange kuvertet skickas nu ut. Kolla hur dina fonder gått, men se också hela pensionen på minpension.se, tipsar pensionsinformatör Agneta Claesson.

Det orange kuvertet skickas nu ut. Kolla hur dina fonder gått, men se också hela pensionen på minpension.se, tipsar pensionsinformatör Agneta Claesson. Foto: Pensionsmyndigheten


Nu skickar Pensionsmyndigheten ut årets kuvert med besked om din intjänade pension. Prognosen för hur mycket du beräknas få i pension är numera slopad. Men det finns andra siffror i kuvertet som det kan löna sig att ta en titt på, tipsar pensionsinformatören Agneta Claesson.

klar

Artikellänk är kopierad

Får alla kuvert i brevlådan?

– Nej, fler och fler har valt digital brevlåda och får sitt kuvert direkt in där. I år är det ungefär tre miljoner som får det den vägen. Och även om man inte har en digital brevlåda så finns alltid kuvertet digitalt på Pensionsmyndighetens webb, som man kan logga in på, säger pensionsinformatören Agneta Claesson.

Vilken period baseras det kuvert jag får nu på? 

– Det kuvert som skickas ut nu 2019 baseras på inkomsten 2017, eftersom vi ännu inte har deklarerat inkomsten för 2018. Kuvertet visar beslut om pensionsrätter, hur mycket som betalats in till inkomstpensionen och till premiepensionen.

Vad är viktigast i det orange kuvertet?

– Se det orange kuvertet som en påminnelse om att logga in på pensionsmyndigheten eller minpension.se och se helheten. Där får man en prognos som ger bruttopensionen före skatt i dagens köpvärde.  Man behöver alltså inte fundera på vad saker och ting kommer att kosta den dag man går i pension.

– Det är viktigt att bilda sig en uppfattning om helheten, och se var man kommer att landa. Det kanske blir en positiv överraskning, för den som tidigare bara räknat med den prognos som gavs i det orange kuvertet och som saknade tjänstepensionen.

Varför ska man även titta på premiepensionen? 

– Man får en bra jämförelse över hur de fonder man valt har gått och hur höga avgifter man har jämfört med snittet. Har man dyra premiepensionsfonder som gått dåligt kan man byta, det kostar inget. Vill man välja tillbaka till förvalsalternativet går det också.

– Men det här med att välja fonder har ganska liten betydelse för hela pensionen. Det viktigaste är att jobba så länge man kan, jobba vitt och ha tjänstepension.

Hur stor betydelse har tjänstepensionen?

– De som inte har tjänstepension får i genomsnitt 25 procent lägre pension totalt. Särskilt viktigt är det för den som är egenföretagare, som själv måste betala in.

Hur vet jag som anställd om arbetsgivaren betalar in tjänstepension?

– Finns det kollektivavtal så ska du ha tjänstepension.  Vissa företag skriver ut det på löneavierna. Annars får man fråga arbetsgivaren eller facket. Eller logga in på de valcentraler som har hand om inbetalningarna, till exempel Collectum, Fora, Valcentralen, Pensionsvalet eller SPV. Det är bättre att ta reda på det när man är 30 än när man är 60 plus. Då är det för sent.

LÄS MER: Fyra olika typer av pension – och hur de funkar

pil
Pensionsfakta

Genomsnittlig allmän pension före skattAlla: 12 400 kronor per månad (juli 2018)Kvinnor: 10 900 kronor per månad (juli 2018)Män: 14 000 kronor per månad (juli 2018)

Genomsnittlig total pension före skattAlla: 17 200 kronor per månad (2017)Kvinnor: 14 200 kronor per månad (2017)Män: 20 700 kronor per månad (2017)

Beräknad utträdesålder från arbetslivet63,9 år

Medelpensioneringsålder64,5 år

Antal utlandsbosatta personer med pension från Sverige152 000 personer, i 164 länder (augusti 2017)

Källa: Källa: Pensionsmyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro