ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer deklarationen – så fungerar de vanligaste avdragen

Jesper Lindqvist · 9 Mar 2019
Uppdaterad 9 Mar 2019
Den 7 mars skickas de första deklarationerna ut via digitala brevlådor.

Den 7 mars skickas de första deklarationerna ut via digitala brevlådor. Foto: Janerik Henriksson/TT/Fredrik Sandberg/TT/Shutterstock


Nu skickas de första deklarationerna ut via digitala brevlådor. Men vilka är egentligen de vanligaste avdragen man som privatperson kan göra? Metro hjälper till att guida dig rätt i skattedjungeln.

klar

Artikellänk är kopierad

När det första deklarationsbeskedet kommer är det många som är snabba med att skicka in sin deklaration till Skatteverket. Men det kan finnas anledning att sätta sig ner och fundera över vilka utgifter man har haft under året, och vilka avdrag man eventuellt skulle kunna göra.

Allt som allt finns det otaliga avdrag man kan göra, men några av dem är vanligare än andra sett finns det över. Här nedan listar vi några av de viktigaste:

• Bostadsförsäljning

När du har sålt en bostad och gått med vinst kan man räkna med att behöva betala reavinstskatt. Den skattesatsen brukar landa på cirka 22 procent av vinsten.

– Det är här vi missar mest. När man ska räkna ut skatten efter en bostadsförsäljning kan man dra av för bland annat mäklaravgifter och renoveringar, Skatteverket har bra räknesnurror för detta. Nu talas det också om att man ska ta bort uppskovsräntan, då kan det definitivt vara en idé att göra ett uppskov så blir det i praktiken som ett kostnadsfritt lån, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

• Resor till arbetet

Många av oss bor relativt nära arbetet, men framför allt utanför storstäderna kan det vara stora avstånd mellan hem och arbete. Om man har dryga resekostnader kan man därför ha möjlighet att göra avdrag för sina resekostnader.

– Det är ett svårt avdrag att göra för de allra flesta, det gäller endast för utgifter som överstiger 11 000 kronor, så alla som till exempel har årskort hos SL når inte upp dit. Tar man bil till arbetet måste sträckan vara minst 5 kilometer, och man måste göra en tidsvinst på minst två timmar jämfört med kollektiva färdmedel. Det gäller med andra ord människor som har långa resvägar till jobbet och dåliga kollektiva förbindelser på sin hemort, säger Christina Söderberg.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

• Rut och Rot

Rut (Rengöring, underhåll och tvätt) och Rot (Renovering, ombyggnad och tillbyggnad) handlar om avdrag som en privatperson kan göra om man har bekostat särskilda hushållsnära tjänster.

– Här gäller det att hålla koll på vad man maximalt får dra av. Det finns förslag om höjningar av detta belopp, men i dag ligger maxbeloppet på 50 000 kronor per person. Men när det kommer till exempelvis renoveringar så kan man i ett hushåll där man haft höga kostnader dela upp dessa mellan sig så att man får till ett maximalt avdrag, vilket alltså motsvarar 100 000 för två personer. Där spelar det även in hur mycket den ena parten jobbar, det är värt att sätta sig ner och räkna på detta, säger Christina Söderberg.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

• Dubbla boenden

För många som jobbar på annan ort, långt ifrån sitt eget hem, är två bostäder ett nödvändigt ont. Även här finns det möjlighet att göra avdrag för kostnader som tillkommer i samband med en sådan situation.

– Utöver kostnaden för det ena boendet får man göra avdrag för faktiska utgifter som till exempel en hemresa per vecka samt vissa måltider under den första månaden. Men allt detta är under förutsättning att det är minst fem mil mellan bostäderna. Det viktigaste avdraget man eventuellt kan göra är ju boendekostnaden, som kan skena iväg rejält i storstäderna, säger Christina Söderberg.

Jeppe Gustafsson/IBL
Jeppe Gustafsson/IBL

• Ränteavdrag

I stort sett alla som är bostadsägare i någon form har varit med om ränteavdrag. Men trots att summan kommer förtryckt på din deklaration bör man inte strunta helt och hållet i den kolumnen.

– Det är bra att känna till en sak om ränteskillnads ersättning: Om man har brutit ett bundet lån, till exempel om man har bytt bank, så kan man dra av kostnaden för detta. Har man väldigt stora lån kan det också vara värt att båda låntagarna gör varsitt ränteavdrag, eftersom detta minskar på kostnader över 100 000 kronor, säger Christina Söderberg.

Fredrik Sandberg/TT
Fredrik Sandberg/TT
pil
Ytterligare 7 avdrag att hålla koll på

Utöver de allra största avdragen finns det flera avdrag som man kanske inte tänker på eller känner till. Här är några av dessa:

Källa: Källa: Skatteverket

pil
Datum att hålla koll på

Här är de datum du som skattebetalare kan behöva hålla koll på nu under våren:

19 mars: Den första inkomstdeklarationen öppnar som e-tjänst. Om man har bank-id kan man lämna in sin inkomstdeklaration från och med det här datumet.

2 april: Det här är ett viktigt datum för dig som vill ha pengarna i april. Detta är sista dagen att godkänna din inkomstdeklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst utan att göra några tillägg eller ändringar.

12 april: Slutskattebeskedet kommer. Skatteverket skickar ut besked om du får pengar eller måste betala in pengar på skatten. De betalar ut skatteåterbäringen den 9-12 april till dig som godkände din deklaration senast den 2 april utan att ändra eller lägga till något.

15 april: Skatteverket skickar ut deklarationen med posten till alla som inte har en digital brevlåda. Har du e-legitimation kan du logga in genom e-tjänsten ”inkomstdeklaration 1” på Skatteverkets hemsida och deklarera trots att du inte har fått deklarationen på posten än.

2 maj: Inkomstdeklaration 1 ska vara inskickad och vara inne på Skatteverkets kontor senast vid midnatt. Om du inte har skickat in din deklaration den 2 maj riskerar du att få betala en förseningsavgift.

7 juni: Skatteverket skickar ut slutskattebeskedet till alla som skickade in deklarationen senast den 2 maj. Om man ska få tillbaka pengar och inte redan fått dem i april betalas de ut senast den 7 juni.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro