ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer du att kunna byta namn – nästan som du vill

Hugo Ewald · 10 Nov 2016
Uppdaterad 10 Nov 2016
Det kommer att bli lättare att byta namn och den som vill byta namn flera gånger ska kunna göra det.

Det kommer att bli lättare att byta namn och den som vill byta namn flera gånger ska kunna göra det. Foto: Alamy/Metro


Från och med den 1 juli 2017 kommer reglerna för personnamn att bli friare. Du kommer bland annat inte längre att få efternamn automatiskt vid födseln och du kommer att kunna ha dubbla efternamn. Skatteverket kommer också att få ensamt ansvar för personnamn.

klar

Artikellänk är kopierad

Från och med den 1 juli 2017 kommer svenskar att friare kunna besluta om sina namn. Det skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Bland annat kommer efternamn inte att ges automatiskt vid födseln eller i samband med adoption, och föräldrar måste anmäla för- och efternamn i samband med detta till Skatteverket.► LÄS MER: Rekordmånga byter namn

Det kommer också från och med 1 juli att gå att ha dubbelt efternamn. Tidigare har så varit fallet att personer med dubbla efternamn fått ha det ena namnet som ett mellannamn.

Personer som vill ha vanliga efternamn som Nilsson, Andersson och Johansson kommer också att kunna ta dessa fritt oavsett om någon i deras släkt bär efternamnet. Det kommer också att bli lättare att byta namn och den som vill byta namn flera gånger ska kunna göra det.

Tidigare har så varit fallet att Patent- och registreringsverket och Skatteverket delar ansvaret för personnamn. Från och med den 1 juli kommer dock Skatteverket ensamt att ha det ansvaret.► LÄS MER: Det här är Sveriges rikaste namn

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro