ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer femman om Cecilia Lund

Caroline Engvall · 29 Jun 2012
Uppdaterad 29 Jun 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Katerina Janouch släpper ny bok.
Katerina Janouch släpper ny bok.Foto: Piratförlaget

Hon har gjort praktik mitt i värkar och bebisars första skrik. När romanfiguren Cecilia Lund skulle bli till var yrkesvalet enkelt.

– Jag har alltid varit fascinerad av sjukhusmiljöer och vårdyrken, inte minst för att min farmor var sjuksköterska och farfar var läkare. De hade privatmottagning hemma där de arbetade tillsammans. Romankaraktären Cecilia Lund dök upp i mitt huvud för några år sedan och ville att jag skulle berätta allt som händer i hennes liv. 

Nu är Katerina Janouch aktuell med den femte delen i romansviten som ska bli ”åtta, kanske tio”. Den här gången tar hon läsaren tillbaka till 50-talet.

– Det har varit mycket grävande i arkiv och besök på Stadsmuseet. Det var en omvälvande period när mycket av den moderna förlossningsvården tog sin form.

Att gå vid sidan av förlossningspersonalen har också gett Katerinas engagemang en puff.

– Jag är otroligt imponerad av dem som arbetar med att hjälpa barn till världen, de arbetar under stor press och har ett enormt ansvar. Samtidigt är de undervärderade och underbetalda, det är också därför jag engagerar mig i 24 000-rörelsen, för att sjuksköterskornas ingångslöner ska vara minst 24 000 kronor i månaden. Barnmorskor måste ju börja som sjuksköterskor, om vi lyfter sköterskornas löner får även barnmorskorna det bättre. 

Lästipset – här är veckans favoriter

Modershjärtat, Katerina  Janouch (Piratförlaget)

Samlevnadsrådgivaren Katerina Janouch är en av Sveriges kanske mest mångsysslande författare (tre böcker samtidigt, föredrag och tv-projekt), men det gör inte hennes femte roman om barnmorskan Cecilia Lund slarvigt skriven. Tvärtom. Djupdykningarna ner i 50-talet är fina – och den här gången går det riktigt snett för mormor i familjen.

Två gånger är en vana, Denise Rudberg (Pocketförlaget)

Chick lit-drottningen Rudberg sadlade om och började skriva under deckartaket ”elegant crime” (deckare med sexinslag). Det gör hon bra. Huvudkaraktären Marianne är spännande och överklassmiljöerna träffsäkra.

Bida sin tid, 

Titti Guldstrand (Frank förlag)

Rysare från norra Öland med en försvunnen flicka och en poliskommissarie som valde bort huvudstaden för lugna Kalmar i huvudrollerna. Småputtrig sommarskräck att ta med till sanddynerna på Böda under semestern

Den vita frun, Frida Skybäck (Frank förlag)

Att läsa språk- och historielärarens Frida Skybäcks skildring av böljande kjolar, korsetter och kärleksintriger är som att ta ett kliv rakt tillbaka till 1700-talet. Mitt i prick för dig som gillar Emily Brontës ”Svindlande höjder.”

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro