ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer filmen om Knutby-dramat

TT · 10 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Nu blir dramat i Knutby film. I jul har den premiär. 

Nu blir dramat i Knutby film. I jul har den premiär.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Fyra år efter mordet i Knutby blir tragedin film. Det är journalisten Karin Swärd som arbetar med långfilmen som beräknas ha premiär i jul. Som förebild nämns svt:s dramadokumentär Lasermannen.

Karin Swärd har stor insyn i mordet i Knutby. Hon har jobbat med det ända sedan tragedin hände i det lilla samhället i januari 2004. Men hon har långt ifrån tröttnat på historien. Nu håller hon, tillsammans med Phil Poysti och Staffan Elmkvist, på att göra en långfilm om dramat. Det hela blir en dramadokumentär som kommer att innehålla både fiktiva scener och autentiskt material. Mycket har aldrig framkommit tidigare.– Vi kommer att få en tydligare bild av hur särpräglad den här församlingen var och är jämfört med andra. Bland annat genom predikningar som aldrig förut visats, säger Karin Swärd.

Under tidigare rapportering från Knutby har saker hänt när kameran inte varit på. Genom skådespelare kommer även dessa händelser kunna visas, är tanken. Församlingen i Knutby lever kvar än i dag. Något vi också kommer att få se i filmen.

– Det finns fortfarande knappt ett hundratal medlemmar i församlingen. De påstår att de fått tillskott av nya medlemmar.

Är ni inte rädda att riva upp en massa gamla sår?– Det gör vi kanske. Men det här är ett av de mest uppmärksammade brottsfallen i Sverige någonsin, så jag tycker att ändamålen helgar medlen, säger Karin Swärd.

Manuset är under produktion och nu i helgen kommer TV 4 ha casting. Karin Swärd kan inte säga något om rollistan, mer än att det kan finnas en poäng i att inte ha stora skådespelare som Michael Persbrandt eller Michael Nyqvist för äkthetskänslans skull.

Långfilmen om Knutbydramat har premiär någon gång kring julen 2008, därefter kommer filmen att visas i tre delar i TV4 under vintern/våren 2009.

Knutbydramat – detta har hänt

10 januari 2004. Daniel Linde hittas skottskadad och Alexandra Fossmo hittas mördad i Knutby.11 januari. Barnflickan Sara Svensson grips misstänkt för mord och mordförsök.28 januari. Pastorn Helge Fossmo, maken till den mördade, anhålls misstänkt för mord och mordförsök. Utredningen om den första hustruns död återupptas.30 januari. Helge Fossmo häktas på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord respektive mordförsök.17 februari. Polisen hittar en revolver som man tror är mordvapnet.23 februari. Sara Svensson erkänner att hon försökt mörda pastorns hustru med hammare i november 2003.3 mars. Helge Fossmo delges misstanke om mord på sin första hustru Heléne. Han delges också misstanke om anstiftan till mord på sin andra hustru och anstiftan till mordförsök på grannen Daniel Linde.12 maj. Åtal väcks. Fossmo åtalas för anstiftan till mord på sin andra hustru, anstiftan till mordförsök på grannen och för mord på sin första hustru. Pastorn förnekar brott. Sara Svensson åtalas för mord på pastorns andra hustru och mordförsök på såväl grannen som för hammaröverfallet.18 maj. Knutby-rättegången inleds vid Uppsala tingsrätt.6 juli. Åklagaren Elin Blank kräver livstids fängelse för både barnflickan och pastorn i Knutby-målet.29 juli. Pastorns advokat säger i Aftonbladet att han tror att hans klient kommer att fällas.30 juli. Domen faller i Knutby-målet. anstiftan till mordförsök på grannen Daniel Linde.18 augusti. Pastorns advokat Ola Nordström bestämmer sig för att överklaga och föra målet vidare till hovrätten. Även åklagarna överklagar domen i Knutbymålet. De vill ha pastorn fälld för mord på sin första hustru och kräver dessutom att barnflickan döms till livstids fängelse.24 september. Knutbymålet inleds i hovrätten30 september. Förhöret med barnflickan stoppas efter att hon bryter ihop under ett förhör i hovrätten.26 oktober. Åklagarna håller sina slutanföranden i hovrätten.12 november. Hovrätten fastställer domen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro