ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer (förhoppningsvis) jobben

Johan Nylander · 28 Feb 2013
Uppdaterad 28 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Uppsägningarna har duggat tätt under hösten och det ekonomiska läget i Sverige beskrivs som dystert. Men nu spår ekonomerna en ljusning.

Svenska Dagbladet har gått genom den senaste luntan av ekonomiska rapporter och drar slutsatsen att arbetslösheten kan sluta öka redan i år.

Under de två senaste månaderna har antalet varsel legat under höstens toppnivåer, framhåller tidningen. Samtidigt stiger aktiviteten inom tillverkningsindustrin och Konjunkturinstitutet skriver i en rapport att de ser “ljusglimtar i ekonomin”.

Just Konjunkturinstitutets studier framhålls som en av de tyngsta indikatorerna. Deras barometer steg till 95 i februari. Vid 100 är tillväxt ett faktum.  Optimismen har stigit både bland hushållen och företagen.

– Fortsätter den trenden så kanske vi når en nivå där arbetslösheten slutar att stiga redan till sommaren, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson till SvD.

Tidningen framhåller dock att bedömarna inte sträcker sig längre än till “behärskad optimism” då läget är fortsatt skakigt.

Arbetsförmedlingen har tidigare varnat för ökad arbetslöshet under hela 2013 och 2014. Men organisationens generaldirektör vädrar nu något förbättrat läge, skriver tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro