ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer robotarna som tar hand om äldre

Ola Jacobsen · 13 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Stephen von Rump och Giraff på Tekniska Mässan.

Stephen von Rump och Giraff på Tekniska Mässan. Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

I dag bor allt fler äldre kvar hemma allt länge.– Problemet med vård i hemmet är att det är svårare att se hur de äldre eller sjuka mår, säger

Stephen von Rump, vd för Giraff Technologies, som visar upp sin sociala robot på Tekniska mässan. I dag löser sjukvården det med hembesök. Under besöken pratar vårdpersonalen med vårdtagaren och ser efter att de har det bra.– Men det kan de göra lika bra med Giraff, och då hinner de gå på fler besök, säger Stephen von Rump.

Företagets startades i San Francisco i USA men flyttade till Robotdalen i Västerås i våras. I dag pågår försök med Giraff på flera äldreboenden i Västerås. – De äldre gillar den. Dels för att de får kontroll, de väljer själva vem de vill ta emot besök av och när de vill göra det. Men också för att roboten kommer till deras värld, inte tvärtom.

Det svåraste för Giraff Technologies har varit hur de ska hantera integritetsproblemet. – Vi tänkte först att användarna skulle kunna använda skärmen till annat också men nu rullar Giraff bort till sin laddare, ställer sig med skärmen mot väggen och böjer ner huvudet när den inte används. Det är ett tydligt sätt att visa för sin ägare att den inte filmar längre, säger Stephen von Rump.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro